Războaiele pentru apă, o amenințare în viitorul apropiat

1

Războaiele pentru apă sunt un pericol pentru anii care urmează pe măsură ce statele se confruntă cu efectele schimbărilor climatice, cererea tot mai mare de apă și resurse tot mai puține, a avertizat secretarul de stat pentru energie și climă din guvernul britanic.

El a reiterat, practic, un scenariu creionat și de alți oficiali în ultimii ani. El susține că, deși apa nu a fost o cauză directă a războaielor în trecut, presiunea tot mai mare asupra resursei împreună cu presiunea pe hrană și alte resurse poate duce la noi surse de conflict și înrăutățirea conflictelor existente.

“Teama mea este că instabilitatea climatică duce la instabilitate politică”, spune Ed Davey.

Chiar și o creștere a temperaturii medii globale mai mică de 4 grade Celsius, prognozată de cercetători, ar duce la scăderea recoltelor agricole într-o perioadă în care populația în creștere duce la o creștere a cererii de hrană cu 70% până în 2060. Tot până atunci, numărul persoanelor care ar trăi în zone cu un deficit mare de apă ar ajunge la 1,8 miliarde.

“Schimbările climatice intensifică presiunea pe state și între state”, a spus politicianul în cadrul unei întâlniri internaționale în care s-a discutat ca schimbările climatice și resursele naturale să fie privite ca probleme de securitate națională.

El a fost susținut și de alți reprezentanți ai statelor, precum Ali Bongo Ondimba, președintele republicii Gabon, care a susținut că Africa este cea mai vulnerabilă parte a lumii la schimbările climatice, iar poporul african se confruntă cu modificările climei de mii de ani. Chiar și poporul său, Bantu, a fost nevoit, în urmă cu secole, să se mute în diferite locuri din Africa pe măsură ce zonele se aridizau și hrana era tot mai puțină.

Foto: lydurs

Sursa: Guardian


Un comentariu

  1. Din nou resursele naturale… deși apa e cea mai comună dintre toate. 🙂 Or, eu cred că poate fi folosită, eventual, ca pretext pentru acapararea altor tipuri de resurse, ceva mai rare. 😉

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger