Râsul ameliorează durerea

0

Oamenii simt o ameliorare a durerii după o porție de râs, deoarece râsetele determină eliberarea unor chimicale care acționează ca analgezic natural. Cercetătorii de la Universitatea Oxford mai spun că râsul cu poftă era o abilitate unică a oamenilor primitivi, ceea ce le-a permis să formeze grupuri tribale mai mari spre deosebire de primatele care trăiau pe lângă ei.

Experimentele au testat pragul de durere al voluntarilor. Aceștia au fost împărțiți în două grupe, celor din una din grupe li s-a arătat un film comic de 15 minute, iar celorlalți li s-au arătat imagini plictisitoare, precum programe de golf.

Cei care au urmărit filmul amuzant au suportat cu 10% mai multă durere decât înainte de a se uita la imagini. Ceilalți au suportat și mai greu durerea după filmul plicticos decât înainte.

Și tipul de râs este important. Chicotele nu au mare efect, ci un râs sănătos face minuni. Râsul incontrolabil eliberează chimicale numite endofine în corp care, pe lângă că generează euforie, calmează și durerea, explică profesorul Robin Dunbar.

Cercetătorii nu au avut succes în cadrul experimentelor cu comedianții al căror umor era prea cerebral, ci au stârnit râsete sănătoase cu Mr. Bean și serialul Friends.

Foto: Flickr / Phim Anh

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger