Răspiua, primul loc de joacă polisenzorial pentru toți copiii, indiferent de dizabilități

0

Duminică, 23 iulie, se inaugurează primul spațiu de joacă polisenzorial cu destinație publică din București în care se pot juca toți copiii, indiferent de (diz)abilități. Ne vedem duminică după-amiază în grădina Muzeului Culturii Romilor pentru explorarea unui loc de joacă așa cum ar trebui să fie — creativ, interactiv și incluziv.

“Plăcinta Răspiua” este o construcție radială în care fiecare felie de spațiu este folosită pentru a provoca un simț sau mai multe. Ea poate fi explorată și de copiii în scaun rulant, îi poate inspira în zona muzicală pe cei cu deficiențe de vedere sau autism, ajută la dezvoltarea musculaturii prin suprafețele cățărabile și poate fi interesantă prin diversitatea texturilor pentru toți copiii. Cel mai important, aduce împreună copii tipici și copii cu dizabilități.

Spațiul are o suprafață de 28 metri pătrați și poate găzdui la joacă până la 20 de copii în același timp; este cel mai interesant pentru copiii cu vârste de 3-10 ani.

După staționarea la Muzeul Culturii Romilor pe timpul verii, obiectivul inițiatorilor este să relocheze permanent structura de joc în Parcul Național din București, acolo unde poate servi comunității cu cea mai mare densitate de copii cu dizabilități din oraș.

Răspiua este o inițiativă de accesibilizare a locurilor de joacă din oraș pentru toți copiii. Demersul are trei direcții de acțiune — documentarea comportamentelor copiilor în timpul jocului, proiectarea unor spații de joacă care să stimuleze toate simțurile și să acomodeze orice dizabilitate și promovarea unor principii de accesibilizare a locurilor de joacă la nivel instituțional și public.

Răspiua este un proiect AMAis câștigător al programului Mobilizăm excelența, finanțat de Porsche Romania prin Fundația Comunitară București.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger