Raportul panelului interguvernamental de cercetători care avertiza asupra impactului creșterii temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius a stârnit un nou val de îngrijorări în octombrie, când a fost lansat. Documentul nu a fost, însă, incorporat în discuțiile din cadrul summit-ului climatic al ONU care se desfășoară în aceste zile la Katowice, în Polonia.
Oameni de știință și delegați din mai multe țări aflați în Polonia unde se desfășoară COP24 au fost șocați de faptul că Statele Unite ale Americii, Arabia Saudită, Rusia și Kuweit au obiectat față de adoptarea raportului în cadrul negocierilor, cu atât mai mult cu cât studiul a fost comandat cu ocazia summit-ului climatic al ONU din 2015.
Raportul sublinia faptul că lumea este departe de calea către limitarea creșterii temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius, ci se îndreaptă mai degrabă către 3 grade Celsius. Atingerea targetului de 1,5 grade ar însemna schimbări rapide, profunde și fără precedent în toate aspectele societății. De asemenea, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar trebui să fie de 45% până în 2030.
Raportul a fost primit cu preocupare inclusiv din partea politicienilor din toată lumea. Dar negociatorii de la COP24 s-au confruntat cu opoziția celor patru țări, care au dorit să folosească în declarația summit-ului un termen mult mai neimplicat referitor la raport. În lipsa unui consens, paragraful referitor la concluziile îngrijorătoare ale raportului a fost eliminat.
Multe țări și-au exprimat frustrarea și dezamăgirea față de acest rezultat. Unii delegați speră ca în ultima săptămână a summit-ului – când participă și ministerele de resort – acest paragraf să reintre în declarația finală.
COP24 are ca scop stabilirea unui plan clar de măsuri prin care să fie atinse țintele stabilite prin Acordul de la Paris, unde statele au căzut de acord asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru limitarea schimbărilor climatice.
Sursa: BBC