Comisia specială pentru Roşia Montană a dat, luni, un raport de respingere asupra proiectului de lege propus de guvern pentru proiectul minier de la Roşia Montană, dar, după cum rezultă din textul raportului acestei comisii, membrii săi au sesizat autorităţile competente – DNA şi Parchetul General – să ancheteze modalitatea de transfer a licenţei de exploatare de la compania Minvest către RMGC.
Raportul va fi înaintat Parchetului şi DNA pentru investigaţii, susţine publicaţia Pe Surse. „Comisia apreciază că este necesară analiza modului în care s-a realizat asocierea dintre MINVEST S.A. Deva şi compania canadiană şi modul de împărţire a capitalului social. Comisia apreciază că instituţiile abilitate ale statului ar trebui să se sesizeze cu privire la aspectele semnalate mai sus, în cazul Ministrului Industriilor şi Comerţului, Directorului General din cadrul Ministerului care a semnat nota şi preşedintelui ANRM, din acea perioadă. Comisia opinează că este necesară verificarea modului în care au fost întocmite actele adiţionale ale Licenţei”, se arată în raportul final, care poate fi citit integral aici.
Deşi a respins proiectul de lege al Guvernului, comisia specială a concluzionat, în raportul său, că „este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg care să fie supus dezbaterii parlamentare, referitor la proiectele miniere auro-argentifere, care să permită dezvoltarea industriei miniere în România şi atragerea de investitori”; comisia a „recomandat”, totodată, desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente acestui proiect minier. Mai multe detalii, aici.
„Raportul comisiei speciale marchează 16 ani de eşecuri continue pentru Gabriel Resources”, susţine un comunicat al Asociaţiei Alburnus Maior. „Comisia, contestată de sutele de mii de protestatari din întreaga lume, a dat dovada deplină a rolului politic pe care l-a jucat: de tergiversare a votului în plen ş de asigurare a cadrului de negociere între liderii politici români. Departe de a fi un raport documentat, tehnic şi ştiinţific care să cuprindă detalierea aspectelor neconstituţionale prevăzute de lege – precum expropierea localnicilor din Roşia Montană, rezultatul este un compendiu de stenograme şi invitaţii la negocieri viitoare. În mod previzibil, comisia a preferat să ignore problemele reale ale proiectului minier ce ţin de regimul proprietăţii private şi de sentinţele judecătoreşti definitive. Raportul comisiei tratează pe larg neregulile mai de grabă de ordin organizaţional din trecut, semnalate la momentul respectiv de societatea civilă, dar nu face referire la gravele încălcări ale Constituţiei propuse de Guvern prin această lege. Inutilitatea comisiei arătată chiar de la bun început de campania Salvaţi Roşia Montană a fost reconfirmată şi de raportul său final. Acesta omite să includă argumentele împotriva acestei legi enunţate de experţi juridici şi susţinute de sute de mii de oameni ce au protestat în stradă în tot acest timp”, arată comunicatul asociaţiei.
Dincolo de lipsurile sale majore, raportul este, însă, şi o dovadă a eşecului semnificativ al unei propuneri legislative ce a încercat să “fenteze” legea în favoarea unei companii miniere. „Este previzibil că lobby-ul premierului pentru industria minieră va continua şi va îmbrăca noi forme, la fel de nocive pentru Munţii Apuseni. Noi vom ieşi în continuare în stradă şi vom cere demisia şi anchetarea iniţiatorilor legii. Declaraţiile liderilor politici arată că vor căuta să identifice o altă metodă prin care să păcălească opinia publică. Propunerile lor vor fi mai perverse şi mai periculoase, însă sunt ferm convins că oamenii ce au ieşit în ultimile luni în stradă le vor dejuca orice plan pentru că sunt mai inteligenţi şi mai iscusiţi decât oricare din cianuriştii din Guvern”, spune Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.
Surse: Pe Surse, Alburnus Maior
Foto: Roşia Montană.org