Proiectul de modificare a Legii Minelor încalcă în mod grav prevederile Constituţiei, precum şi a unor legi organice sau modifică texte ale unor legi organice, se arată în raportul de analiză realizat de asociaţia Alburnus Maior în colaborare cu alte organizaţii de protecţie a mediului.
Dacă ar fi adoptate în forma propusă, prevederile ar restrânge în mod dramatic drepturi garantate constituţional la proprietate privată, acces liber la justiţie şi ar submina obligaţii şi competenţe vitale ale diferitelor autorităţi publice cu rol în asigurarea accesului publicului la informaţie şi participare publică, precum şi în protejarea patrimoniului cultural şi natural de interes naţional, concluzionează autorii. Scopul principal al propunerii legislative este, aşa cum o arată fără echivoc reglementările propuse, derogarea de la procedura cadru de expropriere pentru cauza de utilitate publică.
Prevederile proiectului propus de senatorii Toni Greblă (PSD) şi Ion Ruşeţ (PDL) aduc atingeri grave sistemului proprietăţii private. “Pentru lucrările declarate de utilitate publică în condiţiile art. 10, expropriator este statul român, prin titularii licenţelor de exploatare, operatori economici”, se arată în proiectul de modificare a Legii Minelor, rezultând că titularii de licență devin expropriatori în numele statului – lucru inadmisibil într-un stat de drept, fiind de neconceput ca o persoană privată să primească prerogative și să îndeplinească proceduri care țin de competența exclusivă a instituțiilor statului, susţine dr. Liviu-Marius Harosa, în raportul de analiză.
De asemenea, proiectul de modificare a Legii Minelor preve că prin hotărâre de Guvern se pot stabili excepțiile de la interzicerea oricăror exploatări miniere pe terenurile pe care sunt amplasate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale, zonele de protecţie sanitară şi perimetrele de protecţie hidrogeologică ale surselor de alimentare cu apă. Acest lucru este neconstituţional întrucât reprezintă o încălcare grosieră a atribuțiilor autorităților competente, din moment ce hotărârea de Guvern se poate emite chiar și în lipsa avizelor autorităţilor competente în domeniu.
Proiectul mai încalcă principiul dreptei despăgubiri, iar prevederile diferitelor convenţii şi tratate internaţionale referitoarla protecţia speciilor care au valoare superioară în dreptul intern sunt ignoratprin prevederile de strămutare a speciilor. Mai mult, se încalcă și dreptul fundamental al
cetățenilor la un mediu sănătos, așa cum prevede art. 35 din Constituție, dar şi art. 16 alin. 1 din Constituție, potrivit căruia cetățenii sunt egali în fața legii, deoarece o lege mai favorabilă pentru investitor din punct de vedere al protecției mediului este mai nefavorabilă pentru proprietarii terenurilor supuse exproprierii.
Proiectul legislativ a trecut în 2009 de Senat şi va fi discutat în această lună în Comisia de industrii din cadrul Camerei Deputaţilor. Puteti consulta raportul integral pe site-ul www.rosiamontana.org.
Un comentariu
Pingback: Controversa privind legea minelor ajunge în atenţia presei străine | TOTB.ro - Think Outside the Box