Raport: Jumătate din avuţia lumii e deţinută de 1% din populaţia globală

0

Organizaţia Oxfam a publicat la astăzi un nou studiu legat de inegalitatea economică la nivel global, cu câteva zile înainte începerii Forumului Economic Mondial de la Davos, unde se vor întâlni unii din cei mai influenţi politicieni şi oameni de afaceri ai momentului. Concluziile raportului proaspăt lansat nu doar că reiau tendinţele constatate în anii trecuţi – un alt studiu Oxfam din 2013 arăta că cei mai bogaţi 1% din oameni deţin 47% din avuţia lumii -, ci arată că acestea se accentuează: până în 2016, procentul se va ridica la 50%.

 

Occupy Albuquerque #occupyburque

 

Prestigioasa organizaţie neguvernamentală pentru combaterea sărăciei arată că inegalitatea s-a accentuat treptat în ultimul deceniu: dacă în 2009, de pildă, cei mai puternici oameni de pe planetă deţineau 44% din avuţia globală, anul viitor balanţa va înclina şi mai mult în favoarea lor. Cu alte cuvinte, dacă în 2010 averea celor mai bogaţi 388 oameni echivala cu cea însumată de 3,5 miliarde de cetăţeni, anul trecut această elită s-a restrâns la 85 de persoane, iar anul acesta se va restrânge şi mai mult, ajungând la 80 de persoane.

“Chiar ne dorim să trăim într-o lume unde 1% din oameni deţin mai mult decât noi, restul, la un loc? Proporţiile inegalităţii globale sunt pur şi simplu uluitoare şi, în ciuda faptului că aceste probleme au ajuns pe agenda lumii, prăpastia dintre cei mai bogaţi şi restul devine din ce în ce mai adâncă,” a arătat Winnie Byanyima, director executiv Oxfam, citat de The Guardian.

Raportul organizaţiei, care invită liderii ce vor fi prezenţi la Davos, să ia măsuri eficiente pentru reducerea inegalităţii, mai arată că, între 2009, momentul imediat următor izbucnirii crizei economice, şi 2014, suma de bani deţinută de cei mai bogaţi 80 de oameni din lume s-a dublat. Această forţă financiară este frecvent folosită ca instrument de lobby prin care elita economică încearcă să-şi urmărească şi impună interesele. În numeroase cazuri, aceste averi uriaşe sunt moştenite: potrivit unui top Forbes al celor mai bogaţi oameni, peste o treime din cei 1.645 de miliardari incluşi în clasament şi-au moştenit integral sau parţial averile. 20% dintre aceştia au interese în finanţe şi asigurări, domenii care în decursul anului trecut au adus câştiguri cu 11% mai mari decât în anul precedent. În 2013, reprezentanţii acestor două sectoare au cheltuit circa 550 de milioane de dolari pentru lobby la Washington şi Bruxelles, în vederea influenţării politicilor.

În ceea ce priveşte recomandările ce vor fi făcute la Davos de către Oxfam, al cărei director executiv a fost invitat să facă parte din prezidiul întâlnirii, amintim:

  • reducerea evaziunii fiscale din partea corporaţiilor şi indivizilor bogaţi
  • investiţii în servicii publice universale gratuite, cum sunt sănătatea şi educaţia
  • distribuţia justă a fiscalităţii: trecerea de la impozitarea muncii şi a consumului, la impozitarea capitalului şi a avuţiei
  • introducerea salariilor minime şi urmărirea asigurării unor standarde de viaţă decente pentru toţi muncitorii
  • introducerea unor legi pentru remunerarea egală a femeilor şi bărbaţilor, precum şi promovarea unor politici economice nediscriminatorii, pentru a susţine egalitatea de şanse în rândul femeilor
  • crearea unor “plase de siguranţă” pentru cei mai săraci oameni, inclusiv prin instituirea unui venim minim garantat
  • stabilirea unui acord global pentru abordarea problemei inegalităţii

Sursa: OxfamThe Guardian

Puteţi citi şi:

10 fenomene care vor face lumea mai naşpa în 2015

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger