Raport Greenpeace: producția de mere din Europa este învăluită de un cocktail de pesticide

0

Cocktailurile de pesticide folosite în producția de mere contaminează solurile și apele din Europa: într-o singură mostră au fost depistate până la 13 tipuri diferite de pesticide. Raportul Greenpeace „The Bitter Taste of Europe’s Apple Production and how Ecological Solutions can Bloom” cuprinde rezultatele testării a 85 de mostre de apă și sol prelevate din 12 țări Europene. Două treimi din mostrele analizate de apă și sol conțin reziduuri de pesticide, iar 70% din pesticidele identificate prezintă un grad înalt de toxicitate pentru oameni și viețuitoare. 

 

mere

 

Raportul demonstrează, de asemenea, cât de practică este producția de mere ecologice, fără a contamina apa și solul și ilustrează cum metodele de agricultură ecologică pot fi aplicate practic. Greenpeace solicită guvernelor UE să interzică pesticidele chimice, sintetice, de pe câmpurile Europei și să sprijine soluțiile inovative, pentru agricultura ecologică.

Christiane Huxdorff, coordonatorul campaniei de agricultură ecologică de la Greenpeace Germania declară: „Actualul sistem industrial de producție a merelor lasă un gust amar, pentru că ne otrăvește apa și solurile, expunând oamenii și mediul la un amestec de pesticide chimice sintetice. Folosirea pe scară largă a pesticidelor în producția de mere este un alt simptom al sistemului defect al agriculturii industriale. UE este unul din cei mai mari producători și consumatori mondiali de mere, deci importanța obținerii merelor fără a afecta apa și solul devine din ce în ce mai clară. De asemenea, este esențială trecerea de la un sistem agricol dependent de substanțe chimice, pentru a-i proteja pe fermieri și familiile acestora, care sunt expuși direct la aceste substanțe.”

Raportul are două părți, care oferă o analiză a producției de mere din Europa. Prima parte constă într-o analiză a 36 de mostre de apă și 49 de mostre de sol, recoltate din livezi de mere convenționale din 12 țări europene, în aprilie 2015. Mostrele au fost analizate pentru reziduuri de pesticide. Mostrele reprezintă o „radiografie” a situației la începutul înfloririi merilor. Rezultatele arată prezența unei game largi de pesticide în solurile și apele asociate livezilor de mere din Europa. Din toate cele 85 de mostre prelevate, au fost depistate 53 de tipuri diferite de pesticide, iar 78% din mostrele de sol și 72% din mostrele de apă conțineau reziduuri din cel puțin un tip de pesticid. Cel mai des întâlnit pesticid în sol și apă este fungicidul boscalid (în sol 38% și în apă 40%).

Șapte dintre pesticidele găsite nu sunt aprobate în prezent la nivel UE, dar pot fi folosite sub autorizații speciale obținute de statele membre.

Aceste reziduuri pot fi prezente ca rezultat al poluării istorice cu pesticide, deși într-un caz, prezența lor ar fi putut rezulta din degradare.

În a doua parte a raportului, Greenpeace prezintă câteva soluții ecologice folosite în îngrijirea livezilor de mere, pentru a reduce folosirea pesticidelor chimice. Un sistem agro-ecologic echilibrat este factorul-cheie pentru producția ecologică de mere, pentru că duce la creșterea rezistenței față de dăunători și boli, fiind și benefic pentru organisme folositoare. Fertilizarea, managementul solurilor și culturile acoperite, de exemplu, îmbunătățesc producția ecologică de mere și scad posibilitatea ca pomii și fructele lor să fie atacate de boli. Un agro-ecosistem stabil ajută și inamicii naturali ai paraziților, precum viespile, îmbunătățind disponibilitatea față de polen și nectar.

Herman van Bekkem, coordonatorul campaniei de agricultură ecologică la Greenpeace Olanda, adaugă: „Vestea bună este că există deja soluții care pot fi implementate de mii de fermieri ecologici din toată Europa. Pentru ca bunele practici să fie implementate, trebuie ca și comercianții să își asume responsabilitatea și să plătească prețul ecologic al fermierilor, pentru a le permite să treacă la agricultură ecologică. Mai mult, politicienii trebuie să acționeze și să sprijine agricultura ecologică, alocând subvenții mai mari, din sfera agriculturii industriale, acolo unde într-adevăr este nevoie de fonduri – adică în fermele ecologice și în practicile agricole sustenabile, ajutând fermierii ecologici să protejeze solurile și apele pentru a putea produce hrană sănătoasă pentru oameni sănătoși.”

Platforma Greenpeace online www.stiucemananc.org expune eșecurile și impacturile agriculturii industriale și invită publicul să se alăture mobilizării pentru a putea ajuta la redresarea sistemului agricol industrial completând cu angajamente personale


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger