Raport EEA: Nu toţi biocombustibilii sunt benefici mediului

0

Un raport al Agenţiei Europene de Mediu (EEA) arată că beneficiile biocombustibililor, în contextul impactului asupra mediului, variază semnificativ în funcţie de sursa recoltelor din care sunt produşi. Combinaţia de recolte folosite în prezent pentru obţinerea de energie “nu este favorabilă mediului”, conchide raportul citat.

 

 

Potrivit raportului, analizat de ziarul britanic The Guardian, bioenergia obţinută din deşeuri sau reziduuri agricole este mai eficientă decât cea obţinută din combustibili fosili, atât din punct de vedere al emisiilor de gaze de seră, cât şi din punct de vedere al impactului asupra ecosistemelor. Cu toate acestea, culturile produse pentru energie au un impact serios asupra mediului – un exemplu clar în acest sens fiind despăduririle. Raportul EEA apare în contextul în care, pe data de 10 iulie, Uniunea Europeană (prin parlamentul său) va da un vot final asupra planului privind fixarea procentului de biocombustibili obţinuţi din recolte agricole.

Susţinătorii impunerii unui prag fix în acest sens spun că acesta este necesar din cauza îngrijorărilor climatice privind politica UE în materie de biocombustibili (care îşi propune ca, până în anul 2020, 10% din combustibilul pentru transporturi să provină din sectorul bio), dar propunerea este criticată de industria biodiesel şi de fermieri. Aceştia susţin că planul UE va distruge un sector înfloritor de 23 de miliarde de dolari şi că opţiunea recoltelor pentru biodiesel le este luată fermierilor într-un moment de volatilitate ridicată a preţurilor alimentelor la nivel global.

„Vedem un potenţial uriaş pentru bioenergie în tranziţia care se va petrece în anii următori, dar cercetarea noastră arată că acest potenţial trebuie să ia în considerare eficienţa resurselor şi problema mediului. Spre exemplu, recoltele cu destinaţie alimentară, dar şi altele, sunt un exemplu de folosire ineficientă a biomasei”, a declarat Hans Bruyninckx, director EEA. Printre consecinţele asupra mediului relevate de raport se numără despăduririle, asanarea, defrişările de terenuri pentru a face loc recoltelor – toate intrând în categoria schimbării indirecte a destinaţiei de folosire a pământurilor.

Raportul mai notează că efectele adverse de mediu asociate cu această schimbare a destinaţiei de folosire (creşterea emisiilor de carbon, reducerea biodiversităţii etc.) nu cadrează cu politica actuală a UE în privinţa bioenergiei şi acest aspect nu poate fi scos din discuţii şi calcule. „Raportul este un avertisment pentru toţi politicienii în legătură cu nevoia urgentă de a se face o diferenţiere între tipurile de bioenergie, în funcţie de impactul lor real asupra mediului şi schimbărilor climatice. Dacă Parlamentul European este serios în privinţa reducerii emisiilor de gaze de seră, trebuie să susţină propuneri care să nu favorizeze biocombustibili care cresc aceste emisii prin despăduriri”, a conchis Kenneth Ritcher, reprezentant al organizaţiei Friends of the Earth Biofuels.

 

Sursa şi foto: The Guardian, EcoNews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger