Raport: Costul uman al cărnii ieftine de pui

3

Un raport al Oxfam America, Lives on the Line, detaliază condiţiile dificile pe care lucrătorii din industria avicolă le suportă, peste ocean, în unităţile de tăiere şi procesare a găinilor. Oxfam America a intervievat, pentru acest raport, muncitori din astfel de abatoare din patru state americane.

Astfel, raportul arată că aceşti muncitori “procesează”, în medie, între 35 şi 45 de păsări pe minut, adică peste 2.000 de păsări pe oră şi cam 14.000 într-o singură zi de lucru. Acest tip de muncă repetitivă este dificil pentru corpul uman: muncitorilor li se umflă mâinile, iar îngrijirea medicală oferită de companie nu este cea mai atentă (li se spune să ia ibuprofen şi să îşi înmoaie mâinile în săruri, apoi să meargă înapoi la muncă). O tură într-o astfel de unitate poate dura şi până la 12 ore. Salariul mediu este de 11 dolari pe oră.

“Muncitorii din industria avicolă sunt printre cei mai vulnerabili şi exploataţi din SUA. Industria prosperă, profiturile cresc, dar muncitorii rămân prinşi în condiţii grele”, spune preşedintele Oxfam America, Ray Offenheiser. Riscurile de a dezvolta anumite afecţiuni specifice sunt mai ridicate la aceşti muncitori decât la alte categorii (este vorba de afecţiuni musculare, în general, mai ales manifestate la nivelul mâinilor). În plus, sunt expuşi unor chimicale periculoase, de regulă folosite pentru curăţarea sângelui provenit de la păsări. Raportul Oxfam mai arată că aceşti muncitori au de aşteptat, uneori, şi câte o oră pentru a le veni rândul la baie; în aceste condiţii, unii ajung să poarte scutece pentru adulţi.

Mai multe detalii, în raportul Lives on the Line.

Sursa şi foto: Grist


3 comentarii

  1. După simpla mea opinie, America este cel mai toxic si perfid sistem pt această planeta! Inevitabil ce oferă, are grijă să ia inapoi insutit…chiar si viata omului!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger