Rămânem fără întuneric?

0

Profesorul de engleză Paul Bogard, autorul cărţii The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light (Sfârşitul nopţii: În căutarea întunericului natural în era luminii artificiale), vorbeşte despre întuneric ca resursă naturală şi de nevoia de a-l conserva înainte să dispară complet.

 

 

Într-un interviu acordat publicaţiei Venue şi citat de Tree Hugger, Bogard spune că există oameni care încearcă să măsoare diferitele niveluri de întuneric din natură. Mai exact, echipa de la National Parks Service Night Sky face un index al calităţii cerului şi al nivelurilor de întuneric pentru a măsura evenetualele pierderi înainte să fie nevoie de protecţie specială.

Profesorul american spune că poluarea luminoasă ne ameninţă siguranţa. “(…) din punct de vedere fizic, există prea multă lumină pentru ochii noştri. Nu ne adaptăm rapid de la lumină la întuneric, aşa că dacă ne uităm spre lumină, nu putem vedea altceva, iar mare parte din iluminatul stradal e foarte prost conceput şi reduce contrastul”. Bogard spune că iluminatul poate fi folositor în termeni de siguranţă şi securitate, dar că nu suntem în siguranţă doar datorită luminilor. “Suntem în siguranţă atunci când suntem conştienţi de mediul înconjurător. Mare parte din luminile noastre folosite pentru securitate sunt o risipă de bani şi energie (…) Folosim mult prea multă lumină decât e necesar, iar asta nu aduce mai multă siguranţă”.

Pe lângă iluzia siguranţei, iluminatul artificial a adus cu sine şi alte lucruri bune. Oamenii pot extinde ziua, ceea ce înseamnă că pot lucra mai mult, se pot ţine de hobby-uri, pot ieşi la cină şi la distracţie toată noaptea. De cealaltă parte, însă, lumina artificială are efecte nefaste asupra sănătăţii umane şi naturale. Efectele ecologice pe care le produce au fost bine documentate şi se răsfrâng în mod negativ asupra florei şi faunei. De exemplu, expunerea prelungită a copacilor la lumină artificială îi împiedică pe aceştia să se adapteze la variaţiile sezoniere, iar când plajele sunt puternic luminate pe timp de noapte, broaştele ţestoase se descurajează şi nu-şi mai fac cuiburi pe ele. Iar când există lumină artificială pe plajă, puii de broască ţestoasă proaspăt ieşiţi din găoace se dezorientează şi se îndreaptă spre sursa de lumină, iar în acest fel nu mai ajung niciodată să vadă marea.

În cazul oamenilor, în schimb, efectele poluării luminoase nu sunt atât de bine consolidate, însă s-au făcut asocieri între expunerea pe timp de noapte la lumina artificială din spaţiile închise şi cancerul la sân, în timp ce alte studii au arătat că expunerea la lumină în timpul nopţii poate perturba ciclul circadian (ciclul noapte/zi de 24 de ore care afectează procesele fiziologice la toate organismele) şi procesele neuroendocrinologice, accelerând astfel dezvoltarea tumorilor (mai multe detalii despre efectele negative ale poluării luminoase aflaţi aici). De cealaltă parte, întunericul are foarte multe beneficii pentru sănătate şi mediu, spune Bogard. Aflaţi mai multe detalii despre cum ar putea fi conservat întunericul şi despre posibila lui distribuţie inegală (ca în toate aspectele vieţii) pe site-ul publicaţiei Venue.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger