Raluca, Mihai şi Bogdan. Singurii reporteri cu sindrom Down din Europa, la TVR Cluj

0

În fiecare vineri, de la ora 17, pe TVR Cluj se difuzează “Fără prejudecăţi“, o emisiune din a cărei echipă de realizatori fac parte şi Raluca, Mihai şi Bogdan, trei tineri cu sindrom Down. Toţi trei sunt reporteri. Sunt singurii reporteri cu sindrom Down din toată Europa.

 

 

de Camelia Jula

 

Omul care i-a găsit şi i-a cooptat în acest proiect unic la nivel european este Ovidiu Damian, de la TVR Cluj, un om cu îndelungată experienţă în domeniul activităţii cu persoane cu nevoi speciale, prin munca sa în cadrul Asociaţiei Hans Spalinger din Cluj-Napoca. Raluca Avram, Mihai Arsenie şi Bogdan Cristea (foto mai jos) sunt toţi din Cluj şi se întâlnesc, alături de alţi câţiva tineri cu sindrom Down, la Centrul Raluca, un cămin plin de dragoste şi întâmplări frumoase, înfiinţat şi coordonat de oameni dedicaţi acestor copii. Emisiunea “Fără prejudecăţi” merge peste tot pe unde sunt oameni cu nevoi speciale şi iniţiative dedicate lor, prea puţin cunoscute publicului, pentru a spune aceste poveşti impresionante.

Raluca, Mihai şi Bogdan îl iubesc foarte mult pe Ovidiu. Este fratele lor, aşa îl consideră toţi trei (şi vorbesc întruna despre el). Sunt încântaţi de faptul că fac televiziune şi speră să aibă emisiuni proprii sau diverse alte proiecte pe viitor. Dar musai cu Ovidiu sau după modelul său, pentru că el este omul care i-a adus în faţa camerelor. Ovidiu spune că ideea i-a venit când a descoperit, pe Facebook, o fotografie cu Fernanda Honorato, singurul reporter cu sindrom Down din lume (la acel moment), de la TV Brasil. “Eu lucrez de zece ani în diverse proiecte cu persoane cu dizabilităţi, sunt membru fondator al AHS, sunt psiholog, ca formare, şi am o experienţă vastă în domeniul serviciilor sociale. Anul acesta, AHS a împlinit zece ani şi am început să facem acţiuni dedicate, deschise comunităţii, pentru că, deşi consider că persoanele cu nevoi speciale trebuie să se bucure de ajutorul comunităţii, asta nu înseamnă că ele nu sunt resurse extrem de importante pentru comunitate şi nu pot face, la rândul lor, lucruri pentru ceilalţi membri ai comunităţii. Când am văzut fotografia cu Fernanda, mi-am spus: Ce chestie tare! Oare când vom vedea şi în România aşa ceva? Şi, pentru că pe mine mă irită atitudinea de tipul “în alte ţări se poate, dar la noi nu”, am zis de ce să stau să mă întreb “oare când”? Hai să scriu un proiect! Am scris nişte idei, am vorbit cu Adrian Roca Rozenberg (redactor-şef al TVR Cluj – n.a.), care a spus că este o idee foarte bună, haide să vedem cum o putem implementa. Aşa ne-am trezit lucrând la proiect, am pornit să căutăm reporteri şi am ajuns la Centrul Raluca – DownCER (unul dintre puţinele dedicate adulţilor cu sindrom Down din Cluj). Ne trebuia un tânăr pentru a fi reporter. Nu am găsit unul, am găsit trei, fiecare cu personalitatea lui şi i-am luat pe toţi trei. Apoi… brusc, toate resursele au apărut de nicăieri: oameni, timp, tot. Noi am discutat în august de proiect şi în 1 septembrie am filmat pilotul emisiunii. Lucrurile s-au aliniat şi au mers foarte bine”, zâmbeşte Ovidiu.

 

Raluca, reporter “Fără prejudecăţi”, pregătită pentru muncă

 

AHS oferă serviciile unui terapeut care lucrează mult cu aceşti tineri în spatele camerelor, pentru că, spune Ovidiu, “nu vrem să fie doar o chestiune de imagine: luăm un tânăr cu sindrom Down şi îl filmăm. Vrem ca ei să fie direct implicaţi”, astfel că specialistul AHS Carmina Bedreagă îi ajută în dezvoltarea personală, securizare emoţională şi logopedie. În plus, cei trei sunt instruiţi şi pe partea de tehnică tv: de la cum se ţine microfonul, la cum se priveşte la cameră ori cum se relaţionează cu invitaţii. “Obiectivul principal ţintit prin această emisiune este să schimbăm mentalitatea oamenilor. După avalanşa de mesaje de pe pagina de Facebook a emisiunii, cred că reuşim!”, spune Ovidiu. Deşi emisiunea a pornit din Cluj, ecourile ei au ajuns deja în multe părţi de ţară, unde, acum, echipa este invitată să filmeze diverse poveşti şi iniţiative. “Un alt scop al proiectului este să nu prezentăm doar iniţiative din Cluj. Mergem peste tot pe unde există astfel de iniţiative dedicate persoanelor cu nevoi speciale. Spre exemplu, vrem să aflăm ce se întâmplă cu dizabilitatea la sate, în lumea rurală. Ce posibilităţi sunt acolo, cum este mentalitatea? Logistic vorbind, constaţi, acolo, multe lipsuri, dar descoperi o mentalitate pe care nu o întâlneşti la oraşe: gradul de acceptare a dizabilităţii, acolo, este mai mare. În plus, vrem să punem în legătură aceste iniţiative, cele mai multe lipsite de posibilităţi de mediatizare (din cauza resurselor limitate). Vrem să aducem în faţa publicului ceea ce se întâmplă în zone cu mai puţină vizibilitate”, explică realizatorul emisiunii.

 

Mihai, reporter “Fără prejudecăţi”, în timpul unei filmări

 

Implicarea celor trei tineri cu sindrom Down în munca pe care o fac este directă şi foarte mare: “Când filmăm, când au de luat interviuri, vin ei cu întrebări pregătite, au subiecte pe care ar vrea să le abordeze, uneori le negociem, ca să amânăm, spre exemplu, un subiect neperisabil în favoarea unuia de actualitate. Şi sunt înţelegători, acceptă argumentele, dar ne reamintesc că vor să facem şi subiectul propus de ei. Sunt foarte dedicaţi, entuziaşti şi nu obosesc – de fapt, obosesc, dar asta nu îi face să spună că nu mai pot, dimpotrivă. Dorm în maşină, în drum spre casă, după filmări, dar niciodată nu spun că nu mai pot!”, povesteşte Ovidiu. Emisiunea a pornit ca un “salt în necunoscut”, cu foarte multă încredere şi mult optimism, iar evoluţia ei este o continuă provocare şi surpriză chiar pentru realizatori. Îndrăznesc mult şi nu se tem de eşec. De fapt, eşecul nu există. Ceea ce fac ei este unic, nu are termen de comparaţie în Europa, aşa că, pe măsură ce evoluează, ating noi şi noi culmi. Mihai Arsenie a avut o intervenţie în direct, luna trecută, în emisiune: “A fost o premieră, primul duplex live, cu Mihai, care avea şi un invitat, adică am complicat la maxim lucrurile, plus că, repet, totul era în direct. A avut o intervenţia fabuloasă, a decurs minunat!”, rememorează Ovidiu. Treptat, spune el, vor să îi aducă pe cei trei şi spre partea de montaj, pentru a le arăta cum se face întreg produsul jurnalistic (acum ei se implică şi în partea de concepţie a textului, spre exemplu). “De ce să ne oprim la atât cât facem acum? Limitarea nu este a lor, este a noastră! Noi punem eticheta asta, spunând că ei nu pot, nu ştiu, nu înţeleg. Noi impunem limitarea”, consideră Ovidiu.

 

Bogdan, reporter “Fără prejudecăţi”, ia un interviu

 

Familiile celor trei tineri sunt foarte încântate de proiect: “Avem sprijinul lor, ne ajută foarte mult, mai ales că în televiziune programul este flexibil, dinamic, mereu în schimbare, iar fără ajutorul părinţilor nu ne-am descurca. Cred că au emoţii mai mari decât copiii, dar sunt încântaţi, asta este important”. Unde va fi emisiunea peste o lună, peste cinci ani? “Nu ştim, dar vrem să descoperim. Poate ei vor deveni coprezentatori, poate vor avea emisiunea lor. Noi am avut încredere în ei şi curajul să îndrăznim. Şi mi se pare senzaţional modul în care oamenii din echipă, dar şi cei intervievaţi, relaţionează cu aceşti tineri. Oameni de televiziune, obişnuiţi să lucreze repede, sub presiune, au foarte multă răbdare cu ei, foarte multă dedicare pentru acest proiect şi pentru aceşti tineri. Implicarea lor îi motivează, cumva, şi pe cei din jur. Iar în cazul intervievaţilor… la început, au o stare de mirare (cel puţin aşa a fost, iniţial; acum, în Cluj, deja suntem cunoscuţi, aşa că a apărut obişnuinţa, normalitatea, firescul). Apoi, când văd că reporterul pune întrebări, are notiţe, îndreaptă microfonul spre ei şi trebuie să răspundă, relaţionarea se schimbă, devine firească. Şi invitaţii sunt serioşi, îi tratează la fel ca pe orice alt reporter. Şi, de multe ori, între întrebările stabilite dinainte, apar şi întrebări spontane, venite din partea tinerilor noştri reporteri, întrebări care arată că au înţeles în profunzime subiectul şi vor să discute mai multe. Când interviul se încheie, atitudinea este cu totul alta”, explică Ovidiu. Şi, de fapt, cu fiecare intervievat convins, emisiunea mai face un pas către scopul său declarat, cel de schimbare a mentalităţii.

La Centrul Raluca, unde m-am întâlnit cu Raluca (26 de ani), Mihai (28 de ani) şi Bogdan (32 de ani), atmosfera este plină de iubire. Îmbrăţişările calde vin din belşug. Facem cunoştinţă, ne îmbrăţişăm şi ne pupăm. Colegii lor se pregătesc să plece acasă, după o zi plină de activităţi la centru. Raluca, Mihai şi Bogdan rămân să îmi spună ce le place lor cel mai mult în munca de reporteri pe care o fac. “Pe mine, munca în echipă, de la TVR Cluj şi TVR 3, m-a ajutat foarte mult să ajung acolo unde mi-am dorit foarte mult. Îmi place foarte mult ce fac şi cum fac. Din tot ceea ce facem, îmi place să iau interviuri. Mă bucur că avem ocazia asta, să arătăm lumii că putem şi dorim să facem asta. Îmi place mult să mă gândesc la întrebări. Mi-ar plăcea să am o emisiune a mea, să o pregătesc eu, aşa cum face Ovidiu. Să o invit pe mama. Şi pe Eva, directoarea centrului nostru. Şi pe toţi cei pe care îi iubim şi care sunt speciali pentru noi”, spune Raluca. “Ştiu că numai cu muncă putem să facem ceea ce dorim”, mai adaugă ea. Colegului său, Mihai, îi place cel mai mult “să dau interviuri. Cel mai mult îmi place. Am făcut şi un duplex live. Mi-a plăcut foarte mult”. Iar pentru Bogdan, “tot ce fac este o plăcere, îmi place tot ce fac. Îmi place să iau interviuri. Mi-ar plăcea să am o emisiune cu invitaţi. Îmi place să fiu reporter. Şi îi mulţumim lui Ovidiu pentru iniţiativă”. Mihai recunoaşte că, uneori, filmările durează mai mult şi asta poate fi obositor. “Pentru mine, nu”, spune Raluca. “Eu ştiu ce am de făcut şi vreau să arăt lumii că se poate. Noi punem suflet în tot ce facem. Ovidiu şi Carmina ne ajută foarte mult în tot ce facem şi le mulţumim pentru asta”.

 

Ovidiu Damian (stânga), realizatorul emisiunii “Fără prejudecăţi”, alături de Bogdan, Raluca şi Mihai, la petrecerea de Halloween

 

Fiecare dintre cei trei reporteri are momente preferate, până acum, din lista interviurilor luate şi a emisiunilor realizate. Fiecare dintre ei şi-a dorit, într-un fel sau altul, la un moment dat, să fie reporter. Să lucreze în televiziune. Iar acum, pentru că se poate, sunt hotărâţi să facă o treabă excelentă. Familiile îi sprijină şi se bucură pentru activitatea lor. Mâine, 3 decembrie, de la ora 17, Raluca, Mihai şi Bogdan ne invită la o ediţie specială a emisiunii Fără prejudecăți – TVR Cluj, realizată în colaborare cu “SE ZICE CĂ“, în cadrul unui show de televiziune inedit, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, organizat de TVR Cluj si TVR1 la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca – detalii despre eveniment puteţi găsi aici. Emisiunea “Fără prejudecăţi” se difuzează, în reluare, marţea, de la ora 17, pe TVR 3 şi este disponibilă şi pe platforma TVR Plus.

Despre Asociaţia Hans Spalinger, mai multe detalii găsiţi aici.

 

Fotografii: Fără prejudecăţi

 

Puteţi citi şi:

Premieră europeană la Cluj: tineri cu sindrom Down, reporteri pentru o emisiune TV

De pe canapea, pe cal. Psihoterapia cu cai, pentru prima dată în România

“Prima şansă ne-o dă Divinitatea. A doua şansă suntem noi, oamenii”

Fluturii pleacă mai repede dintre noi


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger