Raid al poliţiei braziliene la minele ilegale de aur de pe Amazon

0

Autorităţile braziliene au trimis trupele de poliţie peste operaţiunile ilegale de minerit desfăşurate în rezervaţia Yanomami, de pe Amazon. Cel puţin 26 de persoane au fost arestate, iar lucrările, oprite; echipamentul găsit la faţa locului a fost preluat de forţele de ordine, iar aurul scos a fost confiscat.

 

 

Reprezentanţii poliţiei braziliene au declarat că activitatea minerilor aflaţi ilegal în rezervaţia de pe Amazon afecta grav mediul din regiune, situată la graniţa Braziliei cu Venezuela. Băştinaşii aflaţi în rezervaţia Yanomami s-au plâns de multă vreme de problemele cauzate de minerii căutători de aur care le invadează pământurile. O investigaţie care a durat timp de un an a scos la iveală existenţa a cinci grupuri infracţionale implicate în mineritul ilegal de aur din zona respectivă. Minerii foloseau echipamente grele pentru a scoate aur de pe fundul râului, dar şi explozibili pentru a dinamita malurile. Impactul asupra mediului era înrăutăţit şi de folosirea mercurului extrem de toxic în procesul de separare a aurului de nisipul sau mâlul din râu.

Printre persoanele arestate de poliţie se numără piloţi (ai avioanelor de mici dimensiuni utilizate pentru a aduce muncitorii în rezervaţie), ingineri, dar şi oameni de afaceri acuzaţi de fondarea operaţiunilor ilegale de minerit şi de vânzarea aurului. „Scopul operaţiunii a fost să oprim motorul mineritului ilegal în regiune, adică finanţatorii operaţiunilor şi piloţii aparatelor de zbor folosite pentru invadarea rezervaţiei”, a explicat un reprezentant al poliţiei braziliene pentru publicaţia O Globo. Aproximativ 20.000 de băştinaşi Yanomami trăiesc în rezervaţia care se întinde pe o suprafaţă de aproape 100.000 de kilometri pătraţi de pădure tropicală, de-a lungul graniţei cu Venezuela. Localnicii rezistă de decenii presiunii aduse de mineritul ilegal şi au acuzat această activitate de distrugerea pădurii tropicale şi de răspândirea multor boli în regiune.

 

Sursa: BBC News

Foto: Mongabay


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger