“Radioul nebunilor” schimbă percepțiile despre bolile psihice

0

Doi foști pacienți ai celui mai mare spital de boli psihice din Argentina, Silvina și Eduardo, care au trăit pe pielea lor stigma instituționalizării și dificultatea de a începe o viață nouă în afara azilului, se întorc în spital în fiecare sâmbătă după-amiază pentru a prezenta  live o emisiune radio, scrie City Lab. Reducerea stigmei asociată tulburărilor mentale este unul dintre obiectivele postului Radio La Colifata din Buenos Aires. (“Colifato” înseamnă “instabil psihic” sau “excentric” în argoul Lunfardo vorbit în capitala Argentinei). Înființat în 1991, “Radioul nebunilor” a fost primul post de radio care a transmis dintr-un spital de boli psihice.

De-a lungul anilor, emisiunea Silvinei și a lui Eduardo a devenit un spațiu de vindecare pentru foștii pacienți ai spitalului. Talk-show-ul intră în direct din curtea interioară a instituției, sub un mozaic pe care scrie Siempre fui loco (Am fost nebun dintotdeauna), o referință la un album de muzică care a fost produs pentru a aduce bani proiectului. Pe parcursul săptămânii, emisiunea este remixată și retransmisă în mai multe formate, pe lângă care se mai difuzează și muzică, pentru a umple spațiul de emisie al postului de radio ce transmite 24 de ore din 24 (inclusiv online). Majoritatea participanților la emisiune sunt foști pacienți, fiecare având o activitate.

Silvina își citește propriile poezii, alții cântă sau poartă discuții. Oamenii sunt așezați în cerc, iar nou-veniții se prezintă și își expun problemele, ca la terapia de grup. City Lab oferă un exemplu: Adir, un băiat de 18 ani din Peru care era internat în Spitalul Borda de câteva luni și căruia i se permitea să iasă constant în oraș pentru a se întâlni cu prietenii și cu iubitele sale, se adresează grupului, întreabând dacă ar fi mai bine să se întoarcă în Peru, la familia lui, sau să rămână în Argentina. Federico, care a părăsit spitalul, ia microfonul și îi spune lui Adir că dilema lui este des întâlnită, sugerându-i să asculte niște muzică pentru inspirație. Emisiunea continuă cu o versiune în limba spaniolă a piesei Should I Stay or Should I Go? (Să rămân sau să plec?) de la The Clash, iar unii participanți încep să danseze. La sfârșitul melodiei, o psihoterapeută care coordonează discuția îi oferă lui Adir consiliere în direct.

Datele adunate de-a lungul anilor arată că oamenii care au fost internați și care participă la emisiune ajung mai rar să se interneze din nou (un fenomen des întâlnit în rândul celor cu tulburări psihice). “La Colifata creează apropiere și cooperare între oameni, care este opusul instituționalizării și excluderii răspândite de acest mediu”, spune psihoterapeuta Victoria Noguera, care a devenit coordonatoarea postului de radio după plecarea fondatorului Alfredo Olivera. Acesta din urmă s-a mutat la Paris, unde lucrează ca și consultant pentru alte proiecte inspirate de exemplul La Colifata şi de unde sună şi acum în timpul emisiunii.

Olivera a rămas directorul proiectului, iar unii dintre foștii pacienți îl privesc ca pe un tată. Programul s-a născut ca experiment pe vremea când era student la psihologie şi plătea ca să meargă la spital şi să facă cercetare. Într-o zi, a înregistrat câțiva dintre pacienți pe un dictafon. A editat înregistrările și i le-a trimis unui prieten de la un post de radio, care le-a difuzat. Spoturile au fost atât de bine primite de public, încât au fost preluate de posturi de radio comerciale și așa a apărut emisiunea, care s-a transformat apoi într-un post de radio independent. În prezent, este finanțat prin donații și subvenții guvernamentale.

Citiți mai mult pe City Lab.

Puteți accesa și:

O scurtă istorie a tulburărilor psihice în artă

FOTO Outsider art: De la arta nebunilor, la arta autodidacţilor

FOTO Viaţa dublă a oameilor cu tulburări psihice

Viaţa în balanţa schizofreniei

FOTO Scene din viața unui bărbat care suferă de schizofrenie

Depresia nu e o joacă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger