Radiaţiile nucleare produse de testarea bombelor şi de accidentele de la centralele electrice fac ca băieţii să se nască în număr mai mare decât fetele, arată un nou studiu. Dacă efectele incidentelor de la sol de genul celui de la Cernobîl s-au dovedit a fi regionale, descătuşările atmosferice par să afecteze rata naşterilor la nivel global. Rezultatul: au venit pe lume mult mai puţine fete decât se aştepta (de ordinul milioanelor) şi având în vedere actuala criză nucleară a Japoniei, ne-ar putea paşte un nou boom de naşteri masculine.
În cadrul noii cercetări, oamenii de ştiinţă au analizat datele populaţionale din perioada 1975-2007 pentru 39 de ţări europene şi pentru Statele Unite şi au observat o creştere a numărului de naşteri masculine faţă de cele feminine între 1964 şi 1975 în toate ţările cuprinse în studiu şi după 1986 în multe dintre ţările est europene. În condiţii normale, raportul naşterilor este de 105 la 100 în favoarea bărbaţilor, fiind vorba de o constantă naturală, chiar dacă motivul biologic este încă necunoscut. Cercetătorii au interpretat datele în funcţie de acest mic inechilibru natural. Ei au atribuit creşterea numărului de naşteri masculine din anii ’60 şi ’70 dispersării la nivel global a atomilor radioactivi proveniţi din testarea bombelor atomice. Testele nucleare în aer liber au fost ceva obişnuit de la sfârşitul anilor 1940 până în 1963, când au fost limitate la mediul subteran, cel puţin în SUA, URSS şi Marea Britanie. Al doilea val de creşteri s-ar datora dezastrului de la Cernobîl din 1986, când un reactor nuclear a explodat în Ucraina, însă aici este vorba de efecte mai localizate, din moment ce incidentul s-a produs la sol.
În cazul Cernobîl-ului, cu cât o ţară era mai apropiată de locul dezastrului, cu atât efectele erau mai puternice. De exemplu, în Belarus s-au născut mai mulţi băieţi decât fete decât în Franţa, aflată la sute de kilometri depărtare. În SUA, care se afla mult prea departe de catastrofă ca atomii radioactivi să-i polueze atmosfera, nu s-a observat nici un efect post-Cernobîl. În cazul ambelor valuri vorbim de o creştere mică, de sub 1%, însă efectele au durat ani de zile după incidentele care le-au generat, până la rispirea lor, ceea ce nu este totuşi surprinzător din moment ce atomii radioactivi pot rămâne periculoşi pe perioade lungi de timp. În plus, chiar dacă cifra este mică, ea a făcut ca lumea să fie cu milioane de fete mai săracă decât se aştepta în condiţii normale din cauza radiaţiilor nucleare. Experimentele anterioare pe animale au arătat că sporirea numărului de naşteri masculine în urma experimentelor nucleare ar avea în spate afectarea cromozomului X din sperma bărbaţilor, ceea ce se traduce prin mai puţine fete şi mai mulţi băieţi.
Sursa: National Geographic
Foto: Flickr/ssoosay