Miercurea viitoare, pe 8 octombrie, va fi lansat sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca “radarul pădurilor”, scrie Digi24, un sistem informatic care permite monitorizarea în timp real a traseului lemnului din pădure până la transformarea lui în mobilă sau părăsirea ţării. Odată cu implementarea lui de către Departamentul pentru Ape şi Păduri, orice cetăţean va putea să verifice legalitatea unui transport de lemn apelând la 112 şi indicând numărul maşinii.
La fiecare transport de lemn, lucrătorul silvic sau firma care a cumpărat lemnul respectiv trebuie să-l înscrie în sistemul informatic SUMAL, pe care îl poate accesa de pe smartphone. Sistemul va verifica datele de pe avizul de însoţire a transportului şi, dacă sunt corecte, adică totul este legal, va emite un cod unic ce trebuie înscris pe avizul de însoţire. Dacă datele de pe aviz nu sunt corecte, aplicaţia nu generează codul unic şi serverul central transmite un mesaj de avertizare utilizatorului şi unul de alertă organelor de control.
În cazul unui control pe traseu, transportatorii trebuie să prezinte avizul cu cod unic, dar legalitatea se poate verifica şi fără oprirea maşinii, căutând datele avizului în sistemul informatic, după numărul de înmatriculare. Odată ajuns la destinaţie, lemnul nu poate fi recepţionat până când cei din depozit nu verifică în sistemul informatic dacă e corect codul unic. Oriunde pleacă mai departe lemnul, la un alt depozit, la fabrică sau la vamă, trebuie făcută aceeaşi verificare. Depozitele de lemn trebuie amplasate obligatoriu în zone cu semnal.
De controlul transporturilor de lemn se vor ocupa poliţişti, angajaţi ai inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare şi vameşi, dar şi cetăţenii sunt încurajaţi să facă sesizări sau să ceară verificarea unui transport, apelând 112 şi indicând numărul maşinii.
Puteţi citi şi:
Biserică versus arie naturală protejată: cazul Bucegi
Liberia primeşte bani de la Norvegia ca să nu-şi mai taie pădurile
Patru activiști anti-defrișare din Peru au fost omorâți
Brazilia i-a arestat pe “cei mai mari distrugători” ai pădurilor amazoniene
2 comentarii
Acum toti vor transporta lemn in tir-uri cu prelata
“baietii destepti” stiau de mult ca o sa apara aceasta lege asa ca si-au regandit modul de operare . “Rechinii” vor defrisa si transporta lemn cu acte in regula si cu aceiasi amploare ca pana cum ,vor fi prinsi doar pestii mici , cei care fura cu caruta trasa de cai . Cu stima Valentin.