Homosexualitatea pare să fie ereditară, cel puțin în parte, scrie Time.com, însă oamenii de știință nu au reușit să găsească până acum “gene gay”. Acum însă, cercetătorii de la Institul Național pentru Sinteză Matematică și Biologică din SUA sugerează că homosexualitatea nu este imprimată în secvența de ADN propriu-zisă, ci în modul în care sunt exprimate genele, adică în modificările modului și momentului în care este activat ADN-ul (epigenetică). Aceste modificări pot fi cauzate de mediul înconjurător și deși nu sunt îndeajuns de permanente pentru a fi transmise de la părinte la copil, câteodată se întâmplă asta, spun cercetătorii.
Noua teorie sugerează că homosexualitatea ar fi cauzată de amprente epigenetice asociate cu sensibilitatea la hormoni în interiorul uterului. Acești compuși sunt așezați pe ADN și stabilesc cât de active sau inactive sunt anumite gene, controlând totodată și momentul din cadrul dezvoltării în care aceste gene sunt cel mai fecunde. Expresia genică, spun cercetătorii pentru Time, poate regla modul în care un fetus răspunde la testosteron, cel mai important hormon sexual masculin. Amprentele epigenetice ar putea înfrâna expunerea fetusului de sex feminin la niveluri ridicate de testosteron, înăbușind receptorii care răspund la hormonul sexual masculin, de exemplu, și asigurând astfel dezvoltarea normală a fetusului chiar și în prezența unei cantități mari de testosteron. De cealaltă parte, la fetușii de sex masculin, ele pot acționa ca zonă tampon în fața nivelurilor scăzute de testosteron, intensificând răspunsul receptorilor atrași de hormonul sexual masculin și asigurând astfel dezvoltarea normală a fătului chiar și în absența unui nivel ridicat de testosteron.
În mod normal, aceste amprente epigentice sunt șterse după ce sunt activate, dar dacă sunt transmise generației următoare, aceleași amprente care au protejat un bărbat în interiorul uterului pot cauza suprasensibilitate la testosteron în rândul fiicelor sale, în timp ce aceleași amprente care au protejat o femeie în pântecul mamei pot conduce la subsensibilitate la testosteron în rândul fiilor ei. Cercetătorii de la institutul mai sus amintit spun că o serie de oameni de știință și-au exprimat deja interesul de a testa această ipoteză, încercând să estimeze cât de des apar astfel de amprente epigenetice la bărbați și la femei și cât de des sunt păstrate de la o generație la alta. Totodată, s-ar putea observa și cât de mult influențează acești compuși comportamentul sexual. Teoria lansată de noua cercetare a stârnit controverse. Aflați mai multe detalii pe Time.com.
Foto: Flickr/mateoutah
Puteți citi și:
Controversata “terapie de conversie” pentru persoanele gay ajunge la proces în SUA
Ar trebui să mă cunoști înainte să mă judeci
Oameni în curcubeu. Prin cultură, împotriva zidurilor
Jan Tudor Barcelona. Scurta istorie a unui cuplu gay