Quebec declară animalele ”ființe simțitoare” și pedepsește prin lege cruzimea la adresa lor

1

Quebec urmează pasul pe care l-a făcut, nu demult, Noua Zeelandă, în ceea ce privește drepturile și protecția animalelor. Animalele nu vor mai fi socotite simple proprietăți, ci ”ființe simțitoare” (sentient beings”), capabile să aibă senzații și conștiință de sine. Potrivit noii legi, abuzurile la adresa animalelor vo fi pedepsite cu amenzi și chiar cu închisoare, în cazurile grave.

 

AbA76Pa

 

 

”Animalele nu sunt lucruri. Ele sunt ființe simțitoare și au nevoi biologice,” a reluat ministrul Agriculturii, Pierre Paradis, care prin această decizie vrea să aducă Quebecul mai aproape de alte provincii canadiene, cum sunt Manitoba, Ontario și British Columbia, unde există legislații foarte solide pentru siguranța animalelor.

Noua lege vizează toate animalele domestice și animalele de la ferme, precum și o parte din animalele sălbatice. În ceea ce privește animalele de fermă, Paradis le-a transmis crescătorilor că trebuie să le trateze cu mai multă grijă și mai multă demnitate, din momentul nașterii, până la moarte. Pentru a verifica aplicarea noilor prevederi, autoritățile vor trimite în tereni inspectori care să verifice condițiile în care trăiesc animalele și să investigheze dacă există semne de maltratare. Acești inspectori pot avea mandat de confiscare a animalelor de companie sau de fermă, în cazul în care există suspiciuni întemeiate că ele sunt supuse abuzurilor. Cei care vor fi găsiți vinovați de cruzime la adresa animalelor, vor fi pasibili, la prima abatere, de amenzi între 250 și 250.000 de dolari, suma putându-se dubla sau chiar tripla, în cazul recidivelor. Cei care vor încălca în mod sistematic noua lege privind drepturile animalelor, riscă până la 18 luni de închisoare.

La fel ca și legea adoptată recent în Noua Zeelandă, și cea din provincia canadiană are ca sursă de inspirație  Declaraţia de la Cambridge, privitoare la Conştiinţă, un document semnat în 2012 de unii dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă, care recunoaște capacitatea animalelor de experimenta diverse stări:

Absenţa neocortexului nu pare să priveze un organism de la a experimenta stări afective. Dovezi convergente arată că animalele non-umane au substraturi neuroanatomice, neurochimice şi neurofiziologice de stări de conştiinţă, precum şi capacitatea de a manifesta comportamente intenţionale. Ca urmare a numărului mare de dovezi, rezultă că oamenii nu sunt unicii care posedă substraturi neurologice care să genereze conştiinţă. Animalele non-umane, printre care se numără mamifere şi păsări, precum şi alte creaturi, cum ar fi caracatiţele, posedă la rândul lor aceste substraturi. (The Cambridge Declaration on Consciousness)

 

SursaCBC

Puteți citi și:

Noua Zeelandă acordă animalelor prin lege statutul de ”ființe conștiente”

Un laborator american de cercetare, care făcea experimente pe pisici vii, va fi închis

Adevărata planetă a maimuţelor: insula unde trăiesc cimpanzei folosiţi în teste de laborator

India a interzis importurile de cosmetice testate pe animale

 

 


Un comentariu

  1. “Cei care vor fi găsiți vinovați de cruzime la adresa animalelor, vor fi pasibili, la prima abatere, de amenzi între 250 și 250.000 de dolari, suma putându-se dubla sau chiar tripla, în cazul recidivelor.”

    Ar trebui sa faca o avere uriasa datorita abatoarelor.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger