La prima vedere, studiul acesta ar părea oarecum destinat celor care se plâng că, orice ar face, nu pot scăpa de colăceii de grăsime de pe burtă. Cercetătorii de la Universitatea Loyola din Chicago, SUA, ne spun, însă, că grăsimea de pe burtă este importantă pentru sistemul imunitar şi că descoperirea acestei funcţii va ajuta la dezvoltarea unor noi medicamente. Desigur, ei se referă la puţină grăsime, aşa că nu este cazul să abandonaţi exerciţiile fizice.
A scăpa de grăsimea care se adună în jurul mijlocului nostru (talie, burtă) este cel mai greu lucru de făcut într-un proces de slăbire sau refacere a musculaturii. Oricine a trecut printr-o dietă ştie acest lucru, mai ales că a avut de-a face cu frustrările aferente (de ce fix grăsimea respectivă nu se dă dusă?). Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Loyola din Chicago au studiat efectele grăsimii abdominale şi au descoperit că a avea puţină burtică nu strică: mai exact, grăsimea respectivă ajută sistemul imunitar. Ei spun că această descoperire despre proprietăţile grăsimii care înconjoară abdomenul ar putea ajuta la crearea unor noi medicamente pentru pacienţii care au suferit un transplant de organe sau pentru cei cu boli autoimunitare.
Cercetarea a fost realizată de profesorul Madio Iwashima şi de medicul Robert Love, chirurg recunoscut drept specialist în transplantul de plămâni. Dincolo de faptul că ajută sistemul imunitar, cei doi au descoperit că grăsimea abdominală joacă un rol important şi în regenerarea ţesuturilor, deoarece conţine celule stem speciale, care migrează spre locul unde există o rană, o problemă. Dar, în ciuda concluziilor studiului (publicat în revista PLos ONE), autorii lui şi cei care au scris despre apariţia cercetării atrag atenţia asupra faptului că acumularea de grăsime abdominală nu este sănătoasă: obezitatea are complicaţiile sale, pe care le ştim cu toţii. Puţină grăsime merge, dar atenţie să nu o lăsaţi să dea pe dinafară!
Sursa: ENN
Foto: WomensHealthMag