Putin a dat o lege împotriva protestelor de stradă

0

Vladimir Putin a semnat ieri, 22 iulie, o lege prin care protestatarii vor risca de acum încolo amenzi sau dedepse cu închisoarea. În condiţiile în care Rusia se află sub reflectorul internaţional ca urmare a conflictelor recente cu Ucraina şi a prăbuşirii avionului Malaysia Airlines, incriminarea protestelor e menită să controleze mai strict reacţiile societăţii civile şi să restrângă libertatea de expresie.

 

alucina6

 

Potrivit preşedintelui rus, citat de Washington Post, “mişcările pro-democratice ale ultimilor ani au fost “pe scurt, preluări de putere instigate şi finanţate din exterior.” Motivaţia guvernului condus de Putin vizează prevenirea unor astfel de manifestări prin care situaţia internă a unei ţări “cu politică independentă” sau care “stă în calea intereselor cuiva” ar putea fi destabilizată prin presupusa instrumentalizare a societăţii civile. “Aceste metode nu vor funcţiona în Rusia,” a mai spus Putin în cadrul unei întâlniri a Consiliului Rus pentru Securitate. “Reţetele folosite în cazul unor state mai fragile, convulsionate de conflict intern, nu vor funcţiona şi în cazul nostru. Oamenii noştri, cetăţenii Rusiei, nu vor lăsa să se întâmple acest lucru şi nu-l vor accepta niciodată.”

Odată intrată în vigoare, noua lege legată de protestele de stradă, presupune ca cei găsiţi vinovaţi de “organizarea unor întâlniri, demonstraţii, marşuri şi pichetări” de mai multe ori într-un interval de şase luni vor fi pasibili de pedeapsă. Aceasta din urmă reprezintă amenzi usturătoare (echivalentul a 17.124 – 28.540 de dolari sau echivalentul salariului primit pe doi ani) sau până la cinci ani de muncă silnică ori închisoare.

De asemenea, preşedintele rus a mai aprobat o lege prin care se creşte pedeapsa pentru cei care solicită public orice “ar viola integritatea teritorială a Federaţiei Ruse”. Astfel, cetăţenii găsiţi vinovaţi pot primi până la patru ani de închisoare, iar cei care lansează astfel de apeluri pe Internet sau prin intermediul mass media pot primi până la cinci ani de închsioare.

O altă lege controversată aprobată de Putin va impune operatorilor de Internet care activează în Rusia să stocheze datele personale ale clienţilor.

Sursa: Washington Post

Foto: Protest organizat la Moscova în 2011, când cetăţenii au ieşit în stradă, revoltaţi de fraudele electorale. Sursa: Nation News

 

Puteţi citi şi:

Libertatea la nivel global a scăzut în ultimul deceniu


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger