Putem auzi sunetul pe care îl scot copacii atunci când le e sete

0

Deși sună a titlu de poezie, această informație este demonstrată științific. Dacă vreți să știți ce sunet scoate un copac atunci când are nevoie de apă, imaginați-vă că beți ceva dintr-o doză, sorbind din pai și ați ajuns la ultima picătură. Ei bine, așa s-ar părea că fac și copacii atunci când le e sete.

climate-drought-tree_13081_600x450

La ultima întâlnire a American Physical Society, cercetătorii de la universitatea franceză din Grenoble au susținut că nu doar au identificat acest sunet specific, dar și au descifrat fenomenul prin care este produs la vreme de secetă. Copacii absorb apa din pământ prin intermediul unor ”tuburi”, în acest proces intervenind și forțele care acționează între moleculele de apă, astfel încât să se creeze ”coloane” de apă pe fiecare traseu în parte. Însă, în momentul când apa  din sol dispare, copacii trebuie să ”tragă” cu putere mult mai mare, pentru a absorbi apa rămasă. Dacă această presiune e prea mare, în ”coloanele” de apă se strecoară bule de aer, prea multe asemenea bule putând duce la moartea copacilor.

Pentru a se asigura că aceste bule sunt cele care duc la crearea sunetului specific secetei, cercetătorii francezi au creat un copac butaforic în laborator, simulând seceta. În tot acest timp, au înregistrat video și audio evoluția ”copacul”, descoperind că jumătate dintre sunetele scoase de copac sunt cauzate de bulele de aer. Pentru viitor, specialiștii recomandă administratorilor pădurilor să folosească această ”semnătură” sonoră pentru a acorda atenția cuvenită copacilor și alimentării lor cu apă.

Dacă e să ne luăm după bioacusticianul Bernie Krause, cam așa ar suna copacii însetați.

Sursa: PopScience

Foto: National Geographic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger