Pușculița cu înfățișare umană pentru oamenii străzii

0

Agenția de publicitate JWT Amsterdam a lansat o campanie cu manechini prin care vrea să strângă bani pentru oamenii străzii și să sporească gradul de conștientizare a fenomenului persoanelor fără adăpost. Creativii au îmbrăcat manechine în haine răpciugoase și le-au găurit frunțile sub forma unor fante de pușculiță, unde trecătorii sunt îndemnați să plaseze donații destinate unei fundații locale.

 

 

Deși sunt, poate, cea mai evidentă întrupare a tragediei umane, oamenii străzii se pierd adesea în peisaj. Așa că agenția de publicitate s-a gândit să atragă atenția asupra lor plasând manechine în mai multe locuri din capitala Olandei – unele dorm pe bănci, altele sub poduri, având alături pancarte care îi îndeamnă pe trecători să le dea bani. Folosirea manechinelor înlătură jena pe care o pot avea unii oameni atunci când vor să fie mărinimoși cu persoanele fără adăpost. Pentru unii poate fi mai ușor să introducă pur și simplu o monedă într-o fantă decât să fie nevoiți să interacționeze direct cu concetățean năpăstuit. Bani strânși pe această cale vor ajunge la fundația locale BADT, care îi ajută pe oamenii străzii. În clipul de mai jos puteți vedea reacțiile trecătorilor, care nu par deloc speriați de manechinele cu alură de cadavre și găuri în cap.

 

A piggy bank for the homeless from JWT Amsterdam on Vimeo.

 

O idee similară a avut, în 1999, artistul român Daniel Knorr, stabilit în Germania, care a plasat pe străzile Bernei, capitala Elveției, un „robot cerșetor.” Mai exact, un „tub de aerisire zincat” cu alură de robot, care ținea în lesă un câine metalic, cu niște urechi care clămpăneau. „Lesa e un tub de apă de la duș. Picioarele robotului sunt arcuri, iar ochii sunt un fel de stroboscoape care clickăie. Nasul e un întrerupator mare, roșu. Dacă apeși pe el, i se deschide capul și înăuntru e un fel de pâlnie, iar robotul spune: ‘Băi, arăți mișto, dar n-ai și tu un euro pentru mine?’ (n.r. – unul din brațele robotului este prevăzut cu un slot în care bagi monede)”, spunea Daniel mai demult, pentru TOTB. „Când treci pe lângă el, te simte printr-o gaură și începe să se miște și câinele să latre. E un senzor cu infraroșu care te sesizează și dă un răspuns unui circuit. L-am plasat în Berna în 1999, pentru că acolo au vrut să interzică atunci cerșitul, mai ales în centru, fiind o capitală în care veneau mulți turiști. Am instalat un robot chiar în centru, pentru două săptămâni. Și mă gândeam că cerșetorii puteau veni să-și ia banii de la robot.”

 

Sursa: FastCoExist

 

Citiți și:

Sistem de donații prin telefon, pentru oamenii străzii

Un bărbat și-a montat în fața casei un frigider, pentru donații de alimente către nevoiași

VIDEO În 12 ani, un bucătar a oferit 1,5 milioane de porţii de mâncare persoanelor fără adăpost

FOTO Artă inedită în sprijinul copiilor fără adăpost

Povești impresionante dintre oameni ai străzii și animalele lor de companie

Utah ar putea eradica complet fenomenul persoanelor fără adăpost până în 2015

Un cartier bogat din Londra alungă persoanele fără adăpost cu țepușe din metal

33 de orașe americane interzic oamenilor să ofere hrană celor fără adăpost

VIDEO Un experiment social despre importanţa aparenţelor

Experiment social: Oameni deghizaţi în persoane fără adăpost, ignoraţi de persoanele dragi


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger