Pusa, maratonista campioana olimpica

13

In acte, o cheama Constantina Dita-Tomescu, insa oamenii din sport si prietenii ii spun simplu: Pusa. La 38 de ani devenea campioana olimpica in cea mai grea proba a atletismului, maratonul. Doua antrenamente pe zi, cel putin 800 de km alergati pe luna, cam asta e reteta succesului Pusei, pentru care fiecare maraton inseamna un nou inceput de viata.

de Marian Chiriac

Ce reprezinta de fapt maratonul pentru dvs?

Maratonul este o proba a incercarii supreme, care m-a ajutat sa imi perfectionez vointa si sa accept ca oricat de sus as ajunge tot un simplu om sunt. Simt ca de fiecare data cand alerg un nou concurs aceasta este o noua incercare peste care trebuie sa reusesc sa trec. Maratonul este viata mea si cu fiecare maraton alergat este ca si cum mi-as lua viata de la capat, odata si inca odata.

Care sunt principalele jaloane sportive ale evolutiei de la fetita nascuta intr-un sat din Gorj la campioana olimpica de azi?

Ar fi foarte multe de povestit. Adevarul este ca, pentru un copil, atletismul din timpul Romaniei comuniste era o alternativa buna, era o sansa. Atletismul este un sport ieftin in prima faza, nu este asadar exclusivist prin preturile echipamentelor, cum e de exemplu schiul.Nu stiu daca eu am ales atletismul sau, de fapt, acesta m-a ales pe mine. Eu cred ca e vorba si de destin la mijloc.
Am avut un psihic puternic si o vointa pe masura, iar asta m-a ajutat sa trec peste momente grele, sa stiu sa am rabdare si sa muncesc pentru performanta. Un alt pas decisiv a fost plecarea mea in Statele Unite. Am riscat, am facut sacrificii, insa am reusit sa-mi ridic decisiv nivelul de perfomanta.

Cum arata programul dvs de pregatire de dinaintea unei competitii importante? Altfel spus, cati km alergati in medie pe saptamana?

De obicei pregatesc o competitie cam cu patru luni inainte. in prima faza fac volum mare, alerg pana la 900 de kilometri pe luna, apoi scad putin din volum, pana pe la 750 de kilometri, dar cresc intensitatea antrenamentelor. in ultima luna, volumul scade la 650 de kilometri si pun accent si pe acomodarea la conditiile de concurs. Una peste alta, alerg in medie circa 180-220 de kilometri pe saptamana.
Ca sa va faceti o imagine mai exacta, sa va spun ca ma trezesc in fiecare dimineata la ora 5:30, astfel incat sa pot face cat mai bine si cele doua antrenamente zilnice si sa ma pot ocupa cum se cuvine de programul fiului meu. Rafael, pe langa scoala, practica si doua sporturi. Asadar, e destul de complicat…

Cum va alimentati?

Rational,dar fara sa fac din asta o obsesie. Mananc cam tot ce imi doresc, inclusiv dulciuri, nu am restrictii cantitative, dar bineinteles fara sa fac excese. Aleg cu atentie alimentele si ma hidratez foarte bine. Mananc carne zilnic dar obligatoriu carne alba (peste, pui, curcan), salate cat de des, branzeturi (feta), sucuri naturale, evit bauturile carbogazoaze in perioadele de pregatire. La acestea as mai adauga laptele proaspat, cerealele, dar lista poate continua.

Credeti ca vom asista in viitorul apropiat la coborarea sub bariera de 2h:15min in proba de maraton femei?

Nu cred sa mai fie cineva capabil, prea curand, sa coboare sub acest timp pentru ca la nivelul acesta a ajuns numai o sportiva, britanica Paula Radcliffe. Toate celelalte sportive sunt sub bariera de 2h:18min. Dar niciodata nu se stie. Chiar daca este foarte greu, sportul evolueaza spectaculos de la an la an. Deci… ramane de vazut.

Acum, traiti si munciti in Statele Unite. Va vedeti intorcandu-va in Romania? Care sunt, totodata, planurile dvs pentru viitor?

Visul oricarui roman plecat din tara este, ca la un moment dat, sa revina acasa. in momentul acesta, pentru ca eu cred cu tarie in tara mea si in oamenii ei, sper sa devenim cat mai repede tara in care orice roman sa-si doreasca sa traiasca.
E greu de spus, totusi, ce voi face in viitor. Alegerile mele vor depinde in buna masura de cele ale fiului meu Rafael, el e ceea ce am mai de pret, deci e normal sa fie asa.

Ce ati spune unui copil care si-ar dori sa ajunga precum Constantina Dita-Tomescu?

Ca trebuie sa stie la ce se inhama. Ca il asteapta zeci de ani de munca fara oprire, de eforturi uneori inumane. Ca trebuie sa aiba un psihic de fier, pe care sa si-l intareasca necontenit, si mai ales ca trebuie sa aiba foarte multa rabdare. Alergarea de maraton e un sport in care performanta vine dupa foarte, foarte multe incercari, iar daca vrei sa ajungi in top trebuie sa fii pregatit pentru sacrificii dintre cele mai mari.

O varianta completa a interviului poate fi gasita in revista Alerg. Pentru amanunte suplimentare, vedeti blogul Alerg.

Tags:



13 comentarii

  1. Doamna Constantina Tomescu ,v-ash fura medalia
    de campioana olimpica dar mi-e teama ca m-ajungeti din
    urma chiar daca eu “alerg “c-o mashina de mare viteza care
    are tancul plin cu benzina .
    Asha ca m-a rezum cu resemnari .dar ..shi cu felicitari pentru
    cit mai multe …reprezentari sub tricolorul romanesc
    Jan Dinu – USA

  2. Felicitari. Medalia castigata de d-voastra la maratonul olimpic mi-a amintit de nota 10 a Nadiei. Cata munca ! Cata perseverenta !
    LA MULTI ANI !

  3. singura medalie a Romaniei la Beijing pentru care am plins a fost a Constantinei la maraton. M-a impresionat foarte mult performanta acestei femei, si ii multumesc pentru emotiile pe care mi le-a creat.

  4. La multi ani doamna!Creste inima in mine cand vad romani ca dvs., pacat ca nu in Romania. Am fost impresionata de performanta dvs…..Poate mai avem o sansa…. Va doresc numai bine, la multi ani!

  5. Pingback: Tweets that mention Pusa, maratonista campioana olimpica » Think Outside The Box -- Topsy.com

  6. Sunteti extraordinara! Sunteti un simbol!
    De unde pot obtine un poster cu Dvs.? De fapt, doua. Unul as vrea sa il pun in rama pe holul scolii unde invata fiul meu.
    La multi ani!

  7. Cea de-a treia Conferinta Internationala UNIFERO de la Piatra Neamt va debuta vineri 11 iunie 2010, inaintea deschiderii oficiale, cu un miniMARATON. Fondurile astfel obtinute se vor dona centrului pentru protectia femeilor abuzate din localitate.

  8. Pingback: Muschi contractati pentru leadership. Romanul care alearga la Harvard » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger