Pungile de plastic, interzise în Los Angeles

3

Pungile de plastic au invadat societatea modernă odată cu creşterea consumului, ajungând să fie oferite gratuit de către magazine de toate felurile şi pentru orice produs. Dar, în final, ele reprezintă o sursă de deşeuri întâlnite peste tot – pe marginea drumurilor, în păduri, pe râuri, oriunde. Cum plasticul nu este biodegradabil, pungile rămân să bântuie natura înconjurătoare şi să dăuneze mediului.

 

 

Consiliul local al oraşului american Los Angeles (LA) a votat, săptămâna trecută, un plan care îşi propune ca, în 16 luni, să scoată pungile de plastic din magazine, iar acestea să se reorienteze spre ambalaje de altă natură (pungi de hârtie sau din alte materiale care să nu dăuneze mediului). Scopul final al autorităţilor americane din LA este de a interzice definitiv utilizarea pungilor de plastic în oraş. Decizia vine ca urmare a unor îndelungate activităţi de lobby în acest sens, duse de grupuri şi organizaţii de mediu, sprijinite ori reprezentate inclusiv de persoane publice bine-cunoscute americanilor, cum ar fi actriţa Julia Louis-Dreyfus (interpreta personajului „Elaine” din sitcomul „Seinfeld”).

Primul pas pe drumul interzicerii pungilor de plastic este realizarea unui studiu de mediu derulat timp de patru luni, care a debutat pe 23 mai; după acest studiu, va începe implementarea propriu-zisă a deciziei administraţiei locale din LA: marile magazine din oraş vor avea la dispoziţie şase luni pentru a renunţa la pungile de plastic, iar magazinele mici vor avea la dispoziţie 12 luni pentru a face acelaşi lucru. La un an după ce pungile de plastic vor fi definitiv eliminate din activitatea magazinelor, acestea vor începe să taxeze clienţii cu 10 cenţi pentru pungile de hârtie care le vor fi înmânate la cumpărături. Taxarea este obligatorie şi va fi dublată de un alt studiu, derulat pe durata a doi ani, care să ofere, în final, concluzia dacă şi pungile de hârtie ar trebui interzise sau nu.

Opozanţii deciziei administraţiei din LA au fost, în primul rând, producătorii de pungi de plastic, care au scos la luptă inclusiv muncitorii din industrie. Aceştia au cerut autorităţilor să nu le distrugă locurile de muncă, plângându-se că familiile lor depind de salariul şi beneficiile oferite de companiile producătoare de pungi de plastic. Susţinătorii deciziei de interzicere a plasticului au fost, însă, mai numeroşi şi mai convingători. „Plasticul atacă mediul. Este o ameninţare pentru întreaga economie a coastei. Este un pericol pentru viaţa marină şi o povară pentru plătitorii de taxe, pe care ei nici nu o ştiu, pentru că ei plătesc factura de curăţare a naturii de atâta plastic, în fiecare an”, a spus avocatul H. David Nahai, fost director executiv al Administraţiei Apelor şi Energiei din LA.

Decizii similare, de interzicere a pungilor de plastic, au fost luate şi de oraşele San Jose, San Francisco, Long Beach şi alte localităţi, în special de pe coasta Pacificului. Analiştii americani susţin că, în aceste condiţii, nu ar fi o surpriză ca o decizie generală în acest sens să fie luată la nivelul statului american California, în viitorul apropiat.

 

Sursa: ENN

 


3 comentarii

  1. Pingback: Consiliul local al orasului american Los Angeles interzice pungile de plastic din magazine

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger