Pungești sub asediu

34

Azi dimineață, în jurul orei 5:30, Jandarmeria a intervenit cu brutalitate în tabăra de rezistență din Pungești, amplasată pe terenul unui localnic, Eugen Iusub. Vremea Nouă scrie că oamenii au fost fugăriți de jandarmi cu funiile prin pădure și loviți la picioare, iar în câteva ore, toate persoanele din tabără au fost reținute pentru identificare și duse cu duba la sediul Inspectoratului de Poliție Vaslui. În jurul orei 9:30, 40 de persoane erau reținute, iar drumul județean din Siliștea, Pungești, era blocat: copiii nu pot merge la școală, iar accesul oricărui mijloc de transport e interzis.

 

DSC_9462

 

“Oamenii spun că au fost călcați în picioare, fugăriți, luați la bătaie în curțile lor, nu au fost lăsați să fotografieze și să filmeze, pentru ca să nu existe dovezi ale abuzurilor făcute de jandarmii din mai multe locuri: Ploiești, Bacău, Bârlad, Vaslui etc.”, arată Vremea Nouă. George Epurescu, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Măgurele, unul dintre opozanții vocali ai exploatării gazelor de șist, a stat toată noaptea pe telefon cu manifestanții din Pungești, dintre care unii au fost reținuți de forțele de ordine și au telefoanele închise. Mai jos, ne-a povestit situația de acolo.

Azi noapte, în jurul orei 4, peste 40 de mașini ale poliției și jandarmeriei, utilaje și camioane ale companiei Chevron (care vrea să exploateze gaze de șist la Pungești) și agenți de pază s-au adunat la ieșirea din Vaslui, iar în jurul orei 5, 5 fără un sfert, au plecat spre Pungești. “Era o coloană care se întindea pe vreo 2 kilometri.” Între timp, continuă cercetătorul, dinspre Bacău au venit trupe de jandarmi care au încercuit tabăra de rezistență a protestatarilor și au blocat accesul din toate părțile, inclusiv dinspre dealuri și păduri.

“Sătenii, maxim 100, s-au așezat pe marginea drumului și s-au legat cu o funie, moment în care au intrat jandarmii în ei”, spune Epurescu. “Vizavi de terenul pe care Chevronul vrea să amplaseze zona este terenul privat al unui cetățean unde s-a instalat tabăra de rezistență cu corturi. [Forțele de ordine] au intrat pe terenul privat și au pus garduri de jandarmerie ca să blocheze tabăra de restul oamenilor. Cine se apropia de garduri era împins sau chiar lovit. Jandarmii erau echipați de luptă, cu căști, cu bastoane, cu tot ce trebuie. Liderii mișcării de rezistență au fost pur și simplu ridicați, unii din ei chiar de pe stradă. Zâna Domintean (n.r. – unul dintre activiștii din tabăra de rezistență) a fost ridicată din fața unui magazin, era în sat, și a fost aruncată într-o dubă. S-a zbătut, a spart și un geam al dubei. Apoi, rând pe rând, foarte mulți săteni și în principal cei care stăteau în tabăra de rezistență au fost ridicați și sunt duși la Vaslui, la poliție, unde se refuză orice informație despre ei.

Compania Chevron a anunțat printr-un comunicat trimis azi-dimineață că, începând cu ora 7, s-au început lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localității Siliștea-Gumești, din județul Vaslui, unde au ajuns mai multe utilaje. “Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm”, arată comunicatul, citat de Agerpres. “Chevron își reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile, despre proiectele sale”. “Practic, au curățat zona ca să înceapă lucrările”, spune însă George Epurescu, care confirmă: “Acum se lucrează la acel pod peste canalul care despărțea drumul comunal de terenul Chevronului. Au fost niște tuburi acolo și amenajează un drum de acces spre teren”.

Cercetătorul susține că Jandarmeria minte în comunicatul de presă care spune că oamenii ar fi blocat drumul. Comunicatul cu pricina anunța că “misiunea Jandarmeriei este de a asigura un climat de normalitate în zonă pentru prevenirea oricăror incidente ce pot duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, asigurarea fluenţei circulaţiei pe căile de comunicaţii, precum şi prevenirea comiterii oricăror fapte antisociale”. Comunicatul susține că un  grup de aproximativ 100 de persoane a blocat drumul județean din localitatea Pungești, având un comportament ostil la adresa forțelor de ordine, ceea ce ar justifica intervenția jandarmilor. Potrivit Jandarmeriei, doar 7 persoane ar fi fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Vaslui, în vederea identificării. “Oamenii erau pe marginea drumului, nu blocau nimic”, spune George Epurescu. “Drumul este pe partea cealaltă a canalului, este un drum de căruțe paralel cu drumul județean, iar cetățenii nu au fost sub nicio formă violenți. Ei erau în jur de 70-80, poate 100, iar jandarmii undeva la 700. Scopul lor era să elimine orice rezistență din zonă”.

Potrivit lui Epurescu, protestarii aflaseră aseară, târziu, de această intervenție în forță, doar că nu puteau face nimic în fața ei, fiind câte cinci-șase jandarmi pentru fiecare opozant al proiectului Chevron. În plus, intervenția a avut loc înainte de 6 dimineața. “Știm că atunci când se face inclusiv o percheziție, se poate face între orele 22 și 6 dimineața. Și mascații, când descind în unele locuri, după ora 6 dimineața o fac. Legea interzice intrarea, decât dacă nu există un flagrant al unei infracțiuni extrem de grave. Acolo nu se întâmpla nimic, doar protestul cetățenilor, pentru că au ieșit la iveală și documentele ale acelui teren pe care Chevron vrea să se instaleze. Teren care a ajuns în proprietarea primarului printr-un schimb vădit ilegal de terenuri”, a aflat cercetătorul de la oamenii de la fața locului. “Terenurile moștenite de soția sa într-o altă localitate din comună au fost transferate, pe semnătura lui (n.r. – a primarului), între sate, urmând ca soția lui să fie împroprietărită pe acest teren. Însă soția lui n-a mai fost împroprietărită, ci s-a împroprietărit chiar el. Fără să existe un document al Comisiei de Fond Funciar la nivel județean, așa cum se face când se dau titlurile. A fost pur și simplu un protocol între două primării. Una dintre semnături este chiar semnătura primarului, care se împroprietărește. Sătenii știu acest lucru, pentru că acea zonă de pământ aparținea fostului IAS și făcea parte din proprietatea comunei”.

În momentul în care am vorbit cu George Epurescu, presa nu era lăsat în continuare să intre în zona ocupată de jandarmerie, fiind ținută, spune el, la sute de metri distanță, după o curbă și niște dealuri, “să nu vadă absolut nimic”. Persoanele reținute se află la Vaslui, unde, potrivit cercetătorului, nu li se permite să ia legătura cu exteriorul, au telefoanele închise. “[Totodată], jandarmii au intrat pur și simplu peste oameni în curți și în case. Sunt și unii transportați [la spital], se pare că cineva are niște coaste rupte sau niște contuzii, și mai este Spiridon, fostul primar, care e internat la spitalul din Vaslui. Fiica lui ceruse să fie transferat la Iași; nu știm în ce stadiu sunt acum demersurile, dar se pare că și fiica lui a fost ridicată de jandarmi și dusă la Vaslui după ce a intrat în direct de câteva ori la televiziune, prin telefon. Dacă exceptăm împușcăturile, aduce cu noaptea de 21 decembrie 1989. Cam așa ceva apreciază oamenii prezenți acolo. Cinci-șase jandarmi pentru fiecare om, scuturi, garduri puse pe terenuri private, oameni îngrădiți, intimidați, presa ținută la sute de metri depărtare. Oamenii au fost alergați prin păduri. Orice grup de oameni se formează imediat e înconjurat de trupe de jandarmi. Nu se poate să te întâlnești mai mult de trei persoane, că imediat ești abordat de jandarmi. Copiii nu puteau să meargă la școală…tot ce înseamnă o comună sub asediu. Practic, acolo regulile sunt cele ale stării de urgență”.

Vom reveni cu detalii.

 

Puteți accesa și:

Ia-ți țigările și marș acasă în America mă-tii

Lupta continuă la Moşna – voluntarii sunt aşteptaţi din nou în acest weekend să îl susţină pe Willy Schuster

Rezistenţa de la Moşna vede primele rezultate: firma Prospecţiuni S.A. va părăsi zona Moşna – Mediaş

VIDEO Primul documentar despre gazele de șist din România


34 de comentarii

 1. Mariana Tucunel via Facebook on

  Bine spus. Jandarmeria s a transformat in bodyguard pt Chevron, Gold si cine stie ce alte firme…rusine

 2. sa speram ca primarul din pungesti nu va mai primi voturi ptr urmatorul mandat. trage tare dom’ primar ca sa vina banu, ca dup-aia se muta de acolo. Autoritati corupte si lacome, care si-ar vinde si sufletul ptr bani. Sa nu aibe parte de toti banii care i-au luat!!!

 3. Tabara fiind amplasata pe un teren privat,jandarmii au comis un abuz.Cand Adrian Paunescu se refugiase intr-o manastire din Ardeal,iar securitatea politica a vrut sa-l ridice,staretul de acolo s-a impotrivit,si nu l-au putut lua.Asta se petrecea in perioada comunista.Acum este mai rau,intra peste noi cand vor si in dispretul legii.

 4. Camy Cala via Facebook on

  ROMÂNI TREZIȚI-VĂ! Altfel, vă trezesc ei noaptea pe la 4, cum făcea securitatea, în anii ’50 … UNIȚI, SALVĂM ȚARA DE OTRAVĂ!

 5. putem sa tot vorbim …pana nu ne hotaram sa facem ce trebuie…nu se rezolva nimic …….o sa platim pentru indiferenta noastra …mai rau cum platesc pensionarii pentru indiferenta care au avut o dupa ’89

 6. Pai ba, baieti, acolo prin Vaslui nu ieseau PSD-istii cu 85-90% ?
  I-ati votat sa primiti pomeni. De unde sa va mai dea daca nu mai au de unde?
  Se imprimuta pentru voi, mah, ca sa va dea pomeni. Dar trebuie sa ii satisfaca si pe aia de dau banu’. Asta ati votat, asta aveti.
  Prostia si domnia se platesc. Apropare ca imi pare bine de ce se intampla. Din pacate si eu locuiesc aici, si ma afecteaza si pe mine prostia voastra.
  Platesc si eu pentru ca voi sunteti prosti.
  Poate din bataie si foame vi se mai ascute mintea…

 7. Minciuni spuse de cineva cu interese !
  De ce mai chemati Jandarmi cand sunt INUNDATII ?
  De ce mai chemati Jandarmi cand sunteti INZAPEZITI ?
  Ei sunt pusi sa supraveghe respectarea Legii , nu ei au elaborat aceste legi !
  Daca eram un stat politienesc nu puteati sa raspanditi aceste minciuni !

  • bai nene, as vrea sa fii tu jandarm trimis la tine in sat, unde traieste familia ta si sa fii obligat sa asculti “ordinul” de a te opune cu forta contra lu’ mata, lu tac’tu si la neamurile tale pentru ca asa vrea un schizofrenic de “lider conducator”…..dar ordinul nu se gandeste, se executa, ca de….ai nevoie de servici, de bani ca sa-ti intretii familia….dar ce conteaza, ca nu sunt ai tai acolo, sunt “unii” …” dar ce sunt aia unii? animale? dobitoci?….gatu mati de inconstient…ai sa vezi tu mai tarziu ce dezaztru o sa fie acolo….si sa te muti tu acolo sa nu mai poti bea apa sau sa ai apa de dat la animale sau sa uzi gradina….dar…pacat ca sunt si d-astea ca voi: “MERCENARI”

 8. Data viitoare sa-si ia la ei satenii aia seringi cu diferite solutii in ele si petul la 0,5 l cu acid sulfuric. Sa-i vezi pe jandarii aia cum fug mai apoi ca iepurii mancand nori! Asa…. va fac astia!

 9. Legea jandarmeriei din inca in vigoare a fost data de Zdreanta aia kgbista de Iliescu in 91 atunci cu mineriadele alea. Si azi se emrge pe aceeasi lege. Rusine bai Mircea Olaru, daca te prind iti iau fata in pleu!

 10. ce va mai place sa vorbiti fara sa stiti despre ce e vorba. credeti ca toti oamenii astia fac ceva dupa capul lor si dupa bunul lor plac ? credeti ca ei iau deciziile ? intai puneti mana si cititi care sunt atributiile jandarmeriei pe timp de pace si mai apoi ii denigrati si aruncati cu noroi in ei. pana atunci, si ei tot oameni ca voi sunt .

 11. daca era teren privat, legea prevede destul de clar : ” proprietarul trebuie sa ingradeasca si sa puna semn cu — proprietate privata — “. atata timp cat nu exista asa ceva, nu se poate lua in considerare faptul ca acela era un teren privat. doar sa aruncati cu vorbe si sa apareti cu comentarii stiti, nimic mai mult.

 12. Macar cand comenteaza unul ca Andrei stie care sunt efectele si daunele fracturarii, il invit sa urmareasca un filmulet de pe pagina mea de Facebook si ii daruiesc din tot sufletul sa-i ia si lui apa la robinet in casa foc ca la localnicii din documentar.

 13. Pun pariu ca mai mult de 70% din cei revoltati au votat cu actuala guvernare.
  Culmea, cand era PSD in opozitie erau impotriva exploatarilor de la Rosia Montana si a gazelor de sist.
  Uite asa, politicienii doar isi vad interesele si sunt dupa cum bate vantul.
  Jandarmii trebuiesc dati in judecata, deschise procese penale de abuz… sunt sigur ca au incalcat proprietati private in desfasurarea lor de forte. La fel de sigur sunt ca au lovit in fata persoane (zona rosie in care au voie sa loveasca decat in cazuri foarte grave)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger