Pungeşti: Şedinţă tensionată a Consiliului Local, finalizată cu o victorie împotriva gazelor de şist

0

Ieri, la prânz, la Pungeşti a avut loc o şedinţă de consiliu local, care a tranşat şi câteva propuneri de hotărâri importante pentru locuitorii comunei. Unul din aceste proiecte propunea revocarea unei hotărâri de consiliu (42/2013) care interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, proiect introdus pe ordinea de zi la solicitarea Prefecturii Vaslui.

 

 

Al doilea proiect important viza organizarea şi desfăşurarea unui referendum local, în data de 24 noiembrie, al cărui scop este consultarea cetăţenilor comunei cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei Pungeşti. În faţa primăriei, unde avea loc şedinţa, s-au adunat aproximativ 200 de persoane; în timpul şedinţei, a venit şi subprefectul judeţului, Andrei Puică, iar localnicii au cerut să fie lăsaţi să participe la discuţii. Astfel, şedinţa de consiliu s-a mutat la Căminul Cultural, notează publicaţia Vremea Nouă. După discuţii intense, proiectul propus de Prefectură, adică suspendarea hotărârii care interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist, a fost respins cu unanimitate de voturi; în aceste condiţii, hotărârea rămâne în vigoare. Ulterior, consilierii au adoptat şi hotărârea privind organizarea referendumului local tot pe tema gazelor de şist. Mai multe detalii, aici.

Tot ieri, Ucraina a acordat companiei americane Chevron licenţa de exploatare pentru resursele de gaze de şist: oficialii ucraineni şi directorii Chevron au semnat un contract care prevede exploatarea în parteneriat a resurselor gaze neconvenţionale din Oleska, regiune despre care se crede că este printre cele mai bogate în astfel de zăcăminte din Europa, informează EcoMagazin. Ucrainenii vor, de asemenea, să exploateze gazele de şist din regiunile estice ale ţării, pentru care licitaţia a fost câştigată de concernul anglo-olandez Royal Dutch Shell. Oficialii de la Kiev intenţionează să semneze în curând memorandumul pentru crearea coridorului adriatic de gaze, alături de Ungaria şi Croaţia. Anunţul privind noul parteneriat între statul ucrainean şi Chevron vine la doar câteva zile după o întâlnire secretă dintre preşedintele ţării, Viktor Ianukovici şi omologul său rus, Vladimir Putin, în care au discutat şi despre importurile de gaze naturale ale Ucrainei de la compania rusă Gazprom.

 

Mai multe detalii, pe EcoMagazin.

 

Surse şi foto: Vremea Nouă, EcoMagazin

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger