Pune oraşul tău pe harta zilei Roşiei Montane!

0

Pe 6 februarie, Roşia Montană sărbătoreşte 1883 de ani de existenţă – cea mai veche localitate minieră din România a fost atestată documentar pentru prima oară în 6 februarie 131. Roşienii şi toţi susţinătorii lor din ţară vor marca evenimentul, pentru al patrulea an la rând, prin diverse manifestări. Orice oraş li se poate alătura.

 

 

„Ziua Roşiei Montane este un prilej pentru a face cunoscut patrimoniul natural şi cultural excepţional pe care Roşia Montană îl adăposteşte şi de a accentua necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Totodată, cu această ocazie, nu putem ocoli riscurile cu care se confruntă întreaga zonă a Roşiei Montane, prin proiectul minier propus de compania Roşia Montană Gold Corporation, care plănuieşte deschiderea celei mai mari mine aurifere de suprafaţă din Europa. Ca în fiecare an, şi cea de-a patra ediţie a evenimentului vine cu expoziţii de fotografie reflectând patrimoniul cultural şi natural al Roşiei Montane, proiecţii de filme documentare despre Roşia Montană, impactul altor proiecte miniere în diferite regiuni, precum şi despre rezistenţa comunităţilor locale, discuţii şi dezbateri şi, nu în ultimul rând, concerte ale artiştilor care susțin Roşia Montană”, informează organizatorii evenimentului.

De-a lungul timpului, Ziua Roşiei Montane a fost sărbătorită în zeci de oraşe din ţară şi străinătate, precum Roşia Montană, Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj Napoca, Constanţa, Deva, Giurgiu, Iaşi, Nehoiu, Ploieşti, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara, Oradea, Vaslui, Chişinău (Rep. Moldova), Princeton (SUA), Berlin (Germania) sau Viena (Austria). Şi oraşul tău poate fi parte din acest eveniment: cu un email la adresa [email protected] îl poţi pune pe această hartă. Până acum, 20 de localităţi şi-au anunţat dorinţa de a participa la Ziua Roşiei Montane. Aici puteţi urmări o hartă cu acestea. Ziua Roşiei Montane este un eveniment independent financiar, care nu acceptă sponsorizări din partea companiilor sau persoanelor politice, este un eveniment apolitic şi se bazează pe implicarea şi contribuţia voluntară a celor care îşi doresc să facă parte din acest  eveniment, deschis tuturor, cu intrare liberă la toate manifestările.

Mai multe detalii despre acest eveniment puteţi găsi aici.

 

Surse şi foto: Ziua Roşiei Montane, Rosia Montana in UNESCO World Heritage

 

Puteţi citi şi:

Campania Salvaţi Roşia Montană nu face politică

Grele încercări pentru mediul din România în 2013

Legea minelor a fost respinsă

Scrisoare deschisă către parlamentul Canadei, pe tema Roşia Montană

VIDEO Voci pentru Roşia Montană

Alburnus Maior: Guvernul aduce din nou cianura în Parlament


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger