Puiul fript stîrneşte dezbateri aprinse în Coreea de Sud

0

Săptămîna trecută, Lotte Mart, unul dintre giganţii comerciali din Coreea de Sud, a pus la vînzare pui fript cu 60% mai ieftin decît preţul său obişnuit pe piaţă.

În numai patru zile, oferta a generat cozi de trei ore, proteste de stradă, o anchetă guvernamentală, dezbateri publice pe teme de etică a concurenţei şi o condamnare din partea preşedintelui ţării. Sutele de restaurante mici şi magazine de profil din toată Coreea s-au simţit ameninţate şi au atacat Lotte Mart. La început, consumatorii au luat partea micilor întreprinzători şi le-au împărtăşit furia faţă de Goliatul comercial. După ce au descoperit însă că puiul fript pus pe piaţă de Lotte era de calitate şi costa cît un bilet de autobuz, au transformat adunările de protest în cozi interminabile la magazinele Lotte.

Coreea de Sud şi-a refăcut economia şi datorită strategiilor agresive de pe piaţa internaţională ale unor companii precum Samsung şi LG. Succesul telefoanelor foarte ieftine Samsung practic le-a ieftinit coreenilor şi mîncarea în ultimii ani, dar aceştia nu sunt la fel de dispuşi să tolereze lipsa controlului pieţei şi în interiorul ţării, mai ales cînd vine vorba de hrană. The Wall Street Journal consideră că această dezbatere este fără precedent în istoria economică a Coreii şi că e un semn clar al insecurităţilor actuale ale economiei asiatice.

Lotte a anunţat că va opri vînzarea acestor produse.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger