Puiul de urs Nastia s-a mutat de la zoo într-o casă nouă

0

Organizația internațională VIER PFOTEN a transferat-o ieri pe micuța ursoaică Nastia de la grădina zoo din Lutsk în noul țarc construit la Jitomir, la 159 de kilometri de Kiev. Deși transferul o includea și pe mama Nastiei – Masha – administrația grădinii zoo a refuzat în ultimul moment să o predea organizației.

 

VIER PFOTEN a construit noua rezervație cu sprijinul organizației 30 Millions d’Amis. Țarcul are 6.500 de metri pătrați, este împărțit în trei sectoare și oferă, pe lângă spațiul extrem de generos, mulți copaci pentru cățărat și bazine cu apă.

Transferul, care a putut fi urmărit live pe Internet, s-a desfășurat cu bine. Nastia nu a avut nevoie de anestezie pentru că, spre bucuria medicilor, a putut fi atrasă în cușca de transport cu mâncarea ei favorită – struguri și pâine cu miere.

Pentru mama Nastiei – Masha – lucrurile s-au dovedit mai dificile. Deși cu câteva zile înainte fusese de acord să o dea și pe Masha, administrația grădinii zopo din Lutsk a refuzat brusc să mai coopereze, în mod evident pentru a profita de faptul că Masha va fata în curând. Puiul încă nenăscut a fost deja vândut unor comercianți, iar VIER PFOTEN poate dovedi acest lucru printr-un material video cu camera ascunsă.

   

Dr. Amir Khalil de la VIER PFOTEN a încercat până în ultimul moment să negocieze predarea ursoaicei, însă în zadar. După o discuție cu primarul orașului Lutsk, Mikola Romaniuc, s-a decis ca negocierile să fie reluate în următoarele zile. „Suntem optimiști că situația se va rezolva cu bine. În mod evident, primarul a fost dezinformat cu privire la intențiile reale ale grădinii zoo. A fost șocat să afle realitatea, respectiv intenția grădinii de a vinde puiul de urs, iar acum este foarte interesat să rezolve această problemă. Am primit un sprijin foarte puternic și din partea presei care a acoperit evenimentul”, a declarat Dr. Amir Khalil, șeful proiectului Ucraina al VIER PFOTEN.

În mai 2012, Nastia a fost smulsă în mod brutal de lângă mama ei pentru a fi vândută de către Zoo Lutsk unor comercianți de animale fără scrupule din Vinitsia. În iunie, VIER PFOTEN a dat publicității o înregistrare video șocantă cu puiul de urs plângând și țipând în momentul în care era înghesuit într-o cușcă foarte strâmtă. În timp ce cușca era urcată într-o mașină, mama puiului se agită în cușcă, vizibil stresată.

Dr. Amir Khalil  a confiscat-o oficial pe Nastia în luna iulie și a adus-o de la Vinitsia înapoi la Zoo Lutsk, lângă mama ei.

Aici, ambele animale au primit îngrijire și protecție din partea membrilor VIER PFOTEN. În paralel, organizația a început construcția Centrului de Salvare a Urșilor „Nadia” din Jitomir. În limba ucraineană, „nadia” înseamnă speranță.

Ieri dimineață, la grădina zoo din Lutsk, Nastia a fost convisa să între de bunăvoie în cușca de transport. După călătoria de 3 ore de la Zoo Lutsk până la Jitomir, Nastia a fost introdusă în noul țarc, unde dispune de un spațiu generos, copaci în care să se cațere și un bazin cu apă în care să înoate. A ieșit imediat din cușca de transport și a început să inspecteze noul loc. “Asteptam de mult timp acest moment minunat. În sfârșit, Nastia poate duce o viață frumoasă, în concordanță cu nevoile speciei ei. Acum se află într-un loc sigur, unde VIER PFOTEN va avea grijă de ea”, a mai spus Dr. Khalil.

Nastia este doar unul dintre cei 5 urși salvați în ultimele luni de VIER PFOTEN. Deși vânzarea animalelor de la zoo către cumpărători privați este interzisă în Ucraina, acest tip de comerț înflorește. „Pedeapsa pentru o astfel de faptă este o amendă de doar 60 de euro. Cerem guvernului de la Kiev să înăsprească legea și să impună pedepse mai dure care să descurajeze comercianții fără scrupule”, a spus Dr. Amir Khalil.

În Ucraina, circa 80 de urși trăiesc în captivitate, în condiții mizere. Mulți dintre ei sunt ținuți în cuști foarte strâmte în apropiere de benzinării, restaurante sau hoteluri și sunt puși să facă tot felul de trucuri pentru a distra turiștii. VIER PFOTEN intenționează să salveze și alți urși pentru a le oferi o viață mai apropiată de nevoile lor. Noul centru de salvare a urșilor din Jitomir va deveni o nouă casă pentru cel puțin alți doi urși, în viitorul apropiat.

Sursa: VIER PFOTEN

Foto: Mihai Vasile / VIER PFOTEN

 

Puteți accesa și:

Puiul de urs Nastia, răpit cu brutalitate de lângă mama lui


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger