Puiul de la KFC, livrat prin tuneluri de contrabandă în fâșia Gaza

0

În 2011, în orașul egiptean El Arish, aflat imediat după granița sudică a Gazei, s-a deschis o franciză KFC. Cum în fâșia de 360 de kilometri pătrați, locuită de 1,7 milioane de palestinieni, nu există francize ale marilor fast-food-uri, s-a născut o afacere neobișnuită. Locuitorii din Gaza așteaptă chiar și șapte ore după pachete cum mâncare de la KFC, care sunt transportate peste graniță într-o schemă ce include două taxiuri, un tunel de contrabandă și un tânăr antreprenor din orașul Gaza care coordonează toată operațiunea dintr-un mic magazin numit Yamama.

 

O masă de la KFC, după 7 ore de călătorie din Egipt în Gaza / Global Voices

 

Când pachetul ajunge la destinatar, cartofii sunt sleiți iar puiul nu mai e crocant, scrie New York Times. În plus, o găletușă cu 12 bucăți de pui de la KFC se vinde cu 27 de dolari în Gaza, mai mult decât dublu decât în Egipt, unde costă 11,5 dolari. În spatele afacerii se află  Khalil Efrangi, un antreprenor de 31 de ani care a înființat primul serviciu de livrare alimentară din Gaza, Yamama, care preia mâncare de la restaurante și o vinde localnicilor.

În fâșia Gaza există în continuare multe restricții privind importul și exportul de produse. În aceste condiții, au apărut sute de tuneluri subterane prin care se face contrabandă cu arme, oameni, mașini de lux, materiale de construcție, iPad-uri sau iPhone-uri și, mai nou, produse KFC. După ce, luna trecută, Khalil Efrangi a cumpărat niște pui de la franciza din El Arish, a primit o grămadă de cereri și așa s-a născut o nouă afacere. “Am acceptat provocarea pentru a demonstra că locuitorii din Gaza se pot opune în ciuda restricțiilor”, spune el pentru publicația britanică. În ultimele săptămâni, tânărul antreprenor a coordonat patru comenzi constând în 100 de pachete de la KFC, care i-au adus un profit de 6 dolari pe pachet.

Efrangi promovează acest serviciu pe pagina de Facebook a magazinului său Yamama, iar când cererea este mare, adică ajunge la circa 30 de pachete cu mâncare, începe un proces complicat cu telefoane, transferuri electronice de bani și muncă de coordonare cu guvernul Hamas, gruparea militantă islamistă care controlează Fâșia Gaza. Contrabanda cu KFC funcționează cam așa: Efrangi plătește prin transfer electronic restaurantul din El Arish, după care un taximetrist egiptean preia mâncarea; de cealaltă parte a graniței, un taximetrist palestinian se înfățișează la punctul de graniță din Rahaf, unde este recuoscut de vameși drept “tipul cu Kentucky”. Acesta îl sună pe taximetristul egiptean și îi comunică ce tuneluri au fost evacuate de oficialii Hamas pentru livrarea de mâncare. Câțiva băieți egipteni împing un cărucior încărcat cu găletușe și cutii cu mâncare, ambalate în plastic.

Aflați mai mult pe New York Times.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger