Tigrii bengalezi regali sunt o specie în pericol din cauze multiple: pierderea habitatului, vânarea pentru comerţul ilegal cu părţi din trupul lor, calamităţi naturale sau confruntări sângeroase cu localnici ai satelor pe lângă care ajung. Acestor rele li s-a alăturat şi braconajul, orientat, mai nou, către puii de tigru, care sunt prinşi şi vânduţi (fie circurilor, fie celor care consideră că pot face un animal de casă dintr-un tigru).
„Tigrii ies din pădure pentru a căuta hrană, se apropie de sate şi adesea sunt prinşi ori ucişi. Dar acum şi braconierii şi-au extins activitatea ilegală prin capturarea puilor mici ai tigrilor, care pică mai uşor în capcane şi sunt şi mai uşor de transportat cât mai departe”, a explicat un pădurar din Bangladesh, care îşi desfăşoară activitatea în regiunea pădurii de mangrove Sundarbans. Aici, pe o arie de 10.000 de kilometri pătraţi, se estimează că mai există între 300 şi 500 de exemplare de tigri Royal Bengal (bengalezi regali). Zona, care se întinde pe teritoriul a două ţări, Bangladesh şi India, a fost desemnată sit World Heritage de către UNESCO. În ciuda măsurilor de protecţie, numărul tigrilor de aici a continuat să scadă.
La o grădină zoologică din Dhaka au ajuns trei astfel de pui mici de tigru, salvaţi din mâinile braconierilor care plănuiau să îi ducă peste graniţe. Ei au fost descoperiţi de nişte localnici din Dhaka, pentru că făceau gălăgie la parterul unei clădiri în construcţie, unde erau ţinuţi. Puii au ajuns la un zoo privat, unde au fost îngrijiţi, dar şi puşi în văzul lumii. Expunerea (mai ales după stresul capturării şi detenţiei) le-a cauzat probleme de sănătate, aşa că au fost duşi într-un spaţiu mai potrivit pentru ei, în cadrul Grădinii Botanice din Dhaka. Povestea lor a ajuns la urechile organizaţiilor care luptă pentru protejarea speciei, care, astfel, au aflat de existenţa traficului cu pui de tigru în regiune. Despre comerţul cu părţi din corpul felinelor adulte se ştia demult: acestea sunt încă utilizate în medicina tradiţională asiatică.
„Rapoarte despre uciderea tigrilor de către braconieri am mai primit, din păcate, dar acum este prima dată când aflăm de o captură vie”, a declarat Reaj Morshed, reprezentant al Wildlife Trust of Bangladesh (WTB). Un bărbat şi mama acestuia au fost arestaţi pentru deţinerea puilor de tigru; potrivit poliţiei locale, fiecare pui urma să fie vândut cu aproximativ 24.000 de dolari. Odată descoperită fapta, guvernul din Bangladesh a decis să înăsprească legislaţia în materie de trafic cu pui de tigru: fapta se va pedepsi cu o amendă considerabilă şi şapte ani de închisoare. Pădurarii vor primi noi arme de foc, pentru a putea lupta cu braconierii. Singura problemă pe care o văd localnicii, însă, este că, deşi legile sunt destule şi destul de aspre, când vine vorba de protecţia vieţii sălbatice, acestea nu prea sunt puse în aplicare, or ei asta aşteaptă de la autorităţile statului.
Sursa şi foto: Reuters