Psihopații se cunosc după miros

1

O nouă cercetare arată că psihopații s-ar putea da de gol prin simțul foarte scăzut al mirosului. În cadrul unui studiu,  psihologi de la Universitatea Macquarie  din Australia au testat mirosul în rândul a peste 70 de studenți, fără cazier. Aceștia au fost puși să identifice diferite mirosuri comune, precum de portocală, de cafea și de piele și să le diferențieze de alte mirosuri.

 

Participanților li s-au dat, de asemenea, teste de personalitate pentru a verifica nivelul de empatie și tendințele psihopate. De exemplu, subiecții au fost rugați să clasifice pe o scară de la 1 la 5 cât de mult sunt de acord cu următoarele afirmații: “Complimentez oamenii intenționat pentru a-i atrage de partea mea”, “Câteodată, oamenii spun că am inimă de gheață” sau “Am intrat într-o mașină sau o clădire pentru a fura ceva sau pentru a vandaliza”.

Psihopatia este o tulburare de personalitate care se recunoaște prin farmec superficial, lipsa empatiei și tendințe impulsive.

Cercetătorii au descoperit o legătură între un simț scăzut al mirosului și trăsături psihopate. Ei spun că această relaționare are sens întrucât studii anterioare au arătat că oameni cu asemenea trăsături au funcții scăzute în lobii frontali ai creierului, o regiune asociată cu controlul impulsurilor și acționarea în concordanță cu normele sociale și disfuncții în partea creierului asociată cu simțul mirosului.

Modelele de vorbire ale psihopaților îi poate, de asemenea, da de gol, arată alte studii. Când vorbesc despre crimele lor, psihopații folosesc puțină emoție și se axează pe nevoile de bază.

Psihopații, despre care se estimează că ar reprezenta 1% din populația totală, încearcă să falsifice răspunsuri în timpul evaluărilor psihologice, astfel că măsurarea mirosului ar putea fi un instrument util în detectarea trăsăturilor psihopate.

Sursa: MSNBC


Un comentariu

  1. Pingback: Psihopații au și punctele lor bune | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger