Psihopații au și punctele lor bune

2

Deși sunt manipulatori, cruzi, narcisiști și adesea după gratii, psihopații au și trăsături care pot fi considerate benefice și chiar plăcute. Cel puțin așa susține un psiholog de la Universitatea Cambridge, Kevin Dutton, în cartea sa The Wisdom of Psychopaths, care ne îndeamnă, printre altele, să scăpăm de prejudecata că toți psihopații sunt predestinați a fi ucigași în serie.

Kevin Dutton mai susține că deși neînfricarea și impulsivitatea care le sunt caracteristice îi pot determina pe psihopați să devină incendiatori, aceleași porniri îi pot împinge la acte eroice precum salvarea unui om dintr-o clădire în flăcări sau ascensiunea pe scara corporatistă (mulți văd asta ca pe ceva benefic). Psihopații nu procrastinează și sunt orientați tot timpul spre acțiune. Psihologul și-a documentat cartea la un pahar de whisky ciocnit cu „bunicul diagnozei psihopatiei”, cum îl numește Newscientist pe Robert Hare, și vizitând psihopați în înschisori de înaltă siguranță sau experți-cheie din domeniu.

Mai mult, Dutton a încercat să se transforme timp de 15 minute în psihopat prin tehnologia numită stimulare magnetică transcraniană, care l-a făcut să fie rece emoțional în timp ce urmărea imagini violente sau grotești. Și mai mult, The Wisdom of Psychopaths arată că mintea deconectată a psihopaților se aseamănă foarte mult cu cea a meditației budiste.

Aflați mai multe detalii aici.

 

Puteți citi și:

Psihopații se cunosc după miros

Interviu cu un sociopat (I)

Interviu cu un sociopat (II)


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger