Psihopaţii au declanşat criza financiară?

1

Clive R. Boddy, un fost cadru universitar britanic “relativ obscur”, cum îl numeşte Bloomberg, revine cu o teorie mai veche pentru motivele din spatele crizei financiare: “pshiopaţii corporatişti” de la cârma instituţiilor financiare poartă vina. Boddy spune că psihopaţii sunt acei 1% cărora, “din cauza unor factori fizici care determină o chimie şi conectivitate cerebrală anormale”, le lipseşte “conştiinţa, dispun de puţine emoţii şi de incapacitatea de a avea sentimente, compasiune şi empatie pentru alţii”.

Într-un număr recent din Journal of Business Ethics, fostul profesor universitar de la Nottingham Business School scrie că asemenea oameni sunt “extraordinar de reci, mult mai calculaţi şi cruzi faţă de alţii decât majoritatea oamenilor şi, prin urmare, reprezintă un pericol pentru companiile în care lucrează şi pentru societate”. Psihopaţii, susţine Boddy, se folosesc de natura relativ haotică a corporaţiilor moderne, care include schimbările rapide şi reînnoirile constante de personal, şi urcă în top în aceste condiţii printr-o combinaţie de şarm şi carismă, ceea ce le face comportamentul invizibil şi îi face să pară normali şi chiar să fie lideri ideali.

În ceea ce priveşte Wall Street, un mediu foarte dinamic, caracterizat de schimbări rapide, problemele au început în momentul în care aceşti oameni şarmanţi au ajuns la cârma unor instituţii financiare importante şi au reuşit să influenţeze climatul moral al întregii organizaţii pentru a dobândi o putere considerabilă. Ei sunt cei care au cauzat în mare măsură, în opinia fostului cadru universitar, criza financiară pentru că au urmărit doar să se îmbogăţească şi să fie proslăviţi, ceea ce a dus la îndepărtarea de conceptul învechit noblesse oblige, de egalitate şi corectitudine, de responsabilitate socială din partea corporaţiilor.

Articolul lui Clive R. Boddy se numeşte  Corporate Psychopaths Theory of the Global Financial Crisis. Mai multe detalii despre teoria sa puteţi citi pe Bloomberg.


Un comentariu

  1. Pingback: Criza financiară mondială a fost declanşată de psihopaţi | Dan Tănăsescu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger