Psihologii explică de ce ni s-au dat două variante ale morţii lui Bin Laden

0

Cînd o ştire e retractată şi suntem conştienţi de noua versiune, tindem totuşi să rămînem legaţi emoţional de primele informaţii, mai ales cînd acestea ne convin.

Psihologul Stephan Lewandowsky a studiat ani de zile acest efect. El a observat că de multe ori publicul primeşte mai întîi o versiune „prietenoasă” a evenimentelor, pentru ca apoi să i se dea cea reală. Această metodă a fost folosită des în războiul din Irak. În 2003, apăreau ştiri despre soldaţi ai coaliţiei luaţi prizonieri şi executaţi de forţele irakiene, iar a doua zi ştirile erau retractate. Publicul, în special cel american, rămînea ataşat de ştirea falsă, chiar şi cînd trecea destul timp ca amănuntele acesteia să fie uitate şi erau insensibili la retractări. În schimb, cei care se opuseseră războiului din Irak, precum nemţii, acordau mai mult credit versiunii corecte.
Imaginea unui Bin Laden înarmat, folosind o femeie ca scut, e mai pe gustul nostru decît a doua variantă, cea în care liderul terorist e prins şi executat la toaletă, neînarmat.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger