Psihologia imobiliară: De ce preferă oamenii să locuiască în nord, nu în sud?

0

Cauți online o nouă locuință. Dai peste o casă care pare potrivită într-o localitate din apropiere unde n-ai fost niciodată, mai exact într-un cartier care se cheamă Orașul de nord. Câteva minute mai târziu, dai peste o altă ofertă bună în cartierul Orașul de sud. Pe care o alegi?

Potrivit unui nou studiu, chiar dacă nu are informații despre un oraș, automat cumpărătorul va prefera cartierele nordice. Explicația începe cu un exemplu dintr-o cercetare anterioară care arată că dacă termenul “erou” apare în partea superioară a ecranului, oamenii vor identifica înțelesul său pozitiv mai repede decât dacă apare în partea inferioară a ecranului.

Partea superioară echivalează cu o stare de spirit bună, iar partea inferioară echivalează cu un moral la pământ. Aceste asocieri sunt antice, plecând chiar de la faptul că Raiul se află sus, iar Iadul jos.

În cadrul experimentelor, 99 de voluntari au calificat “nordul” ca fiind mai pozitiv decât sudul, iar când au fost rugați să-și aleagă un loc unde să trăiască pe o hartă nemarcată decât cu granițele nordice, sudice, estice și vestice, majoritatea a ales partea nordică.

În cadrul unui al treilea experiment, cercetătorii au întors harta cu susul în jos, nordul devenind sud. În acest caz, preferința pentru nord a dispărut, concluzia fiind că oamenii nu preferă nordul sudului, ci susul josului.

Foto: Flickr / lauren keith

Creierul este … și ceea ce mâncăm

Miturile emisferelor cerebrale: de stânga sau de dreapta

Addicted to Love: Dragostea – chimie sau sentiment

Neuroni care vibrează la unison: De unde vine empatia?

Generarea de noi neuroni – cheia adaptării la nou

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger