Provocare refuzată de un oficial chinez: să înoate în apa poluată a unui râu

0

Bao Zhenming, responsabilul cu mediul din oraşul Rui’an, situat în provincia Zhejiang din China, a primit o ofertă săptămâna trecută: de a înota în apele poluate ale unui râu local în schimbul sumei de 20.000 de lire sterline. Oficialul a refuzat provocarea, care presupunea să înoate măcar 20 de minute în apa contaminată a râului.

 

 

Oferta a fost făcută de către un antreprenor local, pe nume Jin Zengmin, care vinde ochelari; el a făcut publică provocarea prin microblogul său, printre fotografii care arată apa râului plină de doze de aluminiu, cutii de plastic sau diverse alte obiecte din hârtie şi alte materiale. Jin susţine că vina principală pentru starea apei râului aparţine unei fabrici locale de papuci, care aruncă toate deşeurile în râu. Administraţia oraşului susţine că localnicii sunt mai degrabă vinovaţi pentru poluarea apei şi nu fabricile, iar suprapopularea zonei ar fi, totodată, un factor major de creştere a poluării. Responsabilul cu mediul a refuzat provocarea venită din partea antreprenorului.

„Într-un final, acest subiect – poluarea apei – a reuşit să ajungă în atenţia publicului larg. Măcar avem un punct de pornire, chiar dacă ne va lua mult să reparăm ce se mai poate repara”, a comentat situaţia Ma Jun, director al Institutului pentru Afaceri Publice şi de Mediu din Beijing. În China, potrivit datelor oficiale, 40% din râuri sunt poluate grav şi cam 200 de milioane de locuitori din mediul rural nu au acces la apă potabilă curată. Lacurile suferă de suprapopulare cu alge, iar un studiu recent sprijinit chiar de guvernul chinez a arătat că 90% din apa subterană a oraşelor chineze este contaminată. În diverse zone ale ţării, oamenii au început să se revolte şi să acuze fabricile şi uzinele de faptul că distrug mediul înconjurător şi contribuie la creşterea numărului de cazuri de cancer.

 

Sursa şi mai multe detalii: The Guardian

Foto: Râul poluat Jianhe din Luoyang, provincia Henan / China Daily/Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger