Provincia canadiană Ontario îşi închide ultimele uzine pe cărbune

0

În 10 ani, provincia canadiană Ontario a demonstrat că, dacă exista voinţă, o economie înfloritoare poate exista şi fără cărbune. În anul 2003, provincia ardea 18,6 milioane de tone metrice de cărbune anual. Anul acesta şi anul viitor, ultimele unităţi alimentate de cărbune sunt programate să fie închise definitiv.

 

 

Calitatea aerului s-a îmbunătăţit considerabil în provincia canadiană odată cu închiderea treptată a unităţilor care funcţionau pe bază de cărbune, iar emisiile de gaze de seră au fost reduse. Ontario a dezvoltat şi aplicat şi alte programe menite să reducă concentraţia de particule toxice din aer, în special în sectorul transporturilor. Întreaga istorie a închiderii uzinelor pe cărbune şi a deschiderii celor bazate pe alte tipuri de energie, din ultimii 10 ani, se găseşte pe site-ul Independent Electricity System Operator of Ontario.

Nu toate soluţiile găsite de canadieni sunt complet verzi, însă: anumite unităţi funcţionează pe gaze naturale, o altă resursă din categoria combustibililor fosili, dar care este considerată preferabilă cărbunelui, deoarece emite mai puţine gaze de seră şi afectează calitatea aerului în măsură ceva mai mică decât cărbunele. A renunţa complet la industria cărbunelui a fost un pas dificil de realizat, dar extrem de important, apreciază analiştii. De acum încolo, drumul spre energii regenerabile care să ia locul combustibililor fosili va fi mai simplu pentru provincia canadiană, care devine un exemplu de urmat şi pentru alte regiuni şi continente.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger