Protestul Greenpeace și al apicultorilor împotriva companiei Syngenta, producătoare de pesticide dăunătoare albinelor

0

Astăzi, Greenpeace a participat la întâlnirea generală anuală (AGM) a companiei Syngenta în Basel, Elveția, pentru a atrage atenția acționarilor asupra rolului pe care îl are compania în declinul populațiilor de albine. Studii științifice recente au făcut legătura între pesticidul produs de Syngenta, thiametoxamul și declinul albinelor.

syngenta1- GreenpeaceEPressStephan Bösch, all rights reserved

Activiștii și apicultorii au protestat pașnic în fața clădirii unde are loc întâlnirea acționarilor, în timp ce reprezentanți ai Greenpeace și ai European Beekeeping Coordination au adresat întrebări comisiei Syngenta, despre riscul financiar și reputațional pentru companie, în lumina interzicerii probabile a pesticidului. Luna trecută, Comisia Europeană a lansat o propunere pentru interzicerea pesticidelor care ucid albinele, produse de Syngenta și Bayer.

În mai puțin de o săptămână UE va vota pentru a interzice trei dintre cele mai dăunătoare pesticide pentru albine, iar Greenpeace adresează următoarea întrebare președintelui Syngenta, dl. Martin Taylor: pentru cât timp va mai nega compania dovezile științifice care arată că produsul său este asociat cu declinul global al albinelor?” declară Matthias Wüthrich, campaigner pentru agricultură ecologică și lider de proiect pe problema albinelor în Europa, al Greenpeace Elveția.

„În timp ce multinaționalelor agricole precum Syngenta și Bayer le pasă doar de profituri, pesticidele lor dăunătoare amenință atât albinele cât și alte insecte polenizatoare. Fără albine și polenizarea naturală, ecosisteme întregi și producția globală de hrană vor fi grav afectate.”

Luni, 29 aprilie, statele membre UE vor vota pentru a doua oară asupra propunerii Comisiei de a interzice trei pesticide neonicotinoide (inclusiv și thiametoxamul produs de Syngenta, clotianidinul și imidaclopridul produse de Bayer). Majoritatea țărilor membre au susținut interzicerea acestora în cadrul votului anterior, de pe 15 martie, însă nu au reușit să ajungă la majoritatea calificată necesară.

Interdicția ar putea intra în vigoare cel mai devreme în iulie 2013, odată ce propunerea a fost acceptată de statele membre UE sau pusă în aplicare de Comisie, care are și puterea de a implementa o interdicție dacă din nou nu se ajunge la o majoritate calificată. Industria pesticidelor lansează o puternică campanie de lobby, pentru a evita interzicerea pesticidelor și pentru a-și proteja profiturile cu prețul albinelor.

Francesco Panella, purtător de cuvânt al European Beekeeping Coordination, care a luat parte la AGM Syngenta alături de Greenpeace, a declarat: „Această interdicție ar fi un pas în direcția cea bună pentru a ne salva albinele și pentru a asigura alimentele bune și agricultura în Europa. Neonicotinoidele sunt otrăvitoare pentru mediul înconjurător și pot contamina apa și solul pe termen lung. Folosirea lor pe scară largă, împreună cu efectele lor neurotoxice excepționale, contribuie semnificativ la declinul dramatic al populațiilor de albine și a altor polenizatori esențiali.”

Cel mai recent raport al Greenpeace „Albinele în Declin”, arată că declinul albinelor reprezintă rezultatul acțiunii mai multor factori, inclusiv schimbările climatice, bolile și paraziții (precum acarianul Varroa), dar practicile agricole industriale au un efect major. Dovezile științifice accentuează rolul mortal al unor pesticide, inclusiv al neonicotinoidelor vândute de Bayer și Syngenta. Raportul a identificat șapte pesticide dăunătoare albinelor care ar trebui interzise din cauza efectului lor toxic asupra albinelor. Lista include imidaclopridul și clotianidinul, produse de Bayer,  thiametoxamul produs de Syngenta, fipronilul și chlorpyriphosul produse de BASF, și cypermetrinul și deltamethrinul, produse de alte companii de profil. Eliminarea acestor substanțe otrăvitoare pentru albine este doar un prim pas în protejarea albinelor și a agriculturii în Europa. Singura soluție pe termen lung este trecerea de la agricultura chimică, intensivă, la practicile agricole ecologice.

Pe 17 aprilie, activiștii Greenpeace au afișat un banner uriaș pe clădirea sediului internațional din Elveția al companiei Syngenta, cea mai mare companie producătoare de pesticide, cu mesajul „Pesticidele Syngenta ucid albinele”.

Puteți citi și:

Pe 29 aprilie, se votează din nou soarta albinelor din UE

Un nou raport evidențiază nevoia urgentă de a elimina pesticidele care ucid albinele în Europa

România a votat împotriva interzicerii pesticidelor care ucid albinelor

Europa trebuie să interzică pesticidele care ucid albinele

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger