Protestul evacuaților din București: “Noi v-am votat, voi ne-ați alungat”

0

În jur de 70 de persoane, în marea lor majoritate evacuate sau în curs de evacuare din locuințe naționalizate, s-au adunat ieri în fața Primăriei Capitalei pentru a cere respectarea dreptului la locuire. Protestul a fost organizat de Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL), ai cărui membri au intrat în Primărie pentru a încerca să vorbească cu autoritățile și a le înmâna o petiție. Nu i-a primit nimeni.

 

protest evacuari

 

Nerespectarea legii, birocrația excesivă și ignorarea îndatoririlor față de cetățeni aruncă în stradă sute de familii anual. Pierderea unui acoperiș deasupra capului pune adeseori în pericol locul de muncă, școlarizarea copiilor, documentele de identitate, dreptul la asigurare de sănătate etc. În plus, oamenii sunt umiliți și vulnerabilizati și prin tratamentul pe care îl suportă din partea administrației. Evacuările abuzive și trimiterea în stradă a chiriașilor, tragedia destrămării comunităților și familiilor au consecințe directe asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor. Acestea nu sunt evenimente  izolate, ci parte a unui fenomen larg reprezentând consecințele implementării defectuoase a legii retrocedărilor, ale nerespectării legilor ce țin de protecția chiriașilor, a corupției administrative și a mafiei imobiliare.

 

protest evacuari2

protest evacuari3

protest evacuari5

 

“Noi suntem evacuați/ Dreptul nostru nu ni-l dați!”, “Voi v-ați folosit de noi/ Și acum ne-aruncați la gunoi!”, “Să vină primarul” sau “Eu la școală nu mă duc/ Temele nu le-am făcut!/ Că în stradă eu mă culc!” au fost câteva dintre sloganurile care i-au însuflețit pe oameni în ploaia rece din fața Primăriei Capitalei. Nu i-a auzit nimeni. Cu toate acestea, FCDL, o platformă formată din evacuați și activiști care încearcă solidarizarea generală a persoanelor aruncate în stradă din locuințe retrocedate și a celor care riscă asta în viitor, va continua să pună presiune pe autorități. Pe termen lung, membii ei vor încerca o conștientizare mai largă, prin marșuri la care vor participa mai mulți oameni, și un proces colectiv cu Primăria Capitalei pentru respectarea legii 10, prin care statul se obligă să le asigure persoanelor evacuate o locuință nouă. Cazurile oamenilor urmează să fie documentate și arhivate și se caută un avocat care să lucreze pro bono. Astăzi, unul din protestatarii adunați ieri a și o petiție cu 60 de semnături adresată Primăriei Capitalei, pe care o puteți citi mai jos:

 

protest evacuari6

protest evacuari7

protest evacuari8

 

 

Către Primăria Municipiului București

Splaiul Independenței 291-293.

 

Domnule Primar,

Subsemnații, persoane evacuate și amenințate cu evacuarea din casele naționalizate retrocedate din diferite sectoare ale Bucureștiului, susținute de rude, prieteni, activiști, artiști și ong-iști, unite în Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL), vă aducem la cunoștință următoarele:

Evacuarea în stradă a foștilor chiriași din imobilele naționalizate retrocedate, fără asigurarea unei locuințe decente, a devenit un fenomen de masă, cu un impact negativ cu consecințe dezastruoase asupra calității vieții și situației sociale a locuitorilor în cauză:

 • deteriorarea pe termen lung a sănătății psihice;
 • deteriorarea sănătății fizice și apariția unor boli cronice urmare a condițiilor de stress, presiunii psihice, dar și a lipsei condițiilor igienico-sanitare (diabet, boli de inimă, cancer, ulcer, hepatită etc.);
 • lipsa domiciliului duce la imposibilitatea de angajare, respectiv de întreținere a familiilor;
 • lipsa domiciliului duce la imposibilitatea continuării școlarizării, respectiv la abandonul școlar al unui număr mare de copii elevi, provocând creșterea numărului de analfabeți, și perpetuarea segregării sociale;
 • lipsa domiciliului, a condițiilor de viață decente, a mijloacelor de existență, a educației, provoacă vulnerabilizarea tuturor membrilor familiilor în cauză, conducând la dezorganizarea familiilor și comunităților și la creșterea numărului de infractori;
 • perpetuarea acestei situații va conduce, pe termen lung, atât la exacerbarea marginalizării sociale și economice a unor grupuri oricum vulnerabile, cât și la creșeterea cheltuielilor statului, inclusiv ale primăriei generale, cu asistența socială.

Având în vedere toate aceste probleme, vă solicităm:

 • Asumarea de către Primărie a unui angajament permanent de prevenire a ajungerii în stradă a chiriașilor din casele naționalizate,  prin asigurarea relocării acestora în locuințe corespunzătoare, cel târziu în ziua evacuării, în conformitate cu Art.5 din Legea 112/1995 și cu OUG 74/2007.
 • Respectarea art.15 din OUG nr.40 din 8.04.1999 ce obligă Consiliul Municipal la soluționarea cererilor de locuințe din partea evacuaților în termen de 1 an de la data depunerii.
 • Publicarea numărului actualizat de cereri de locuințe nesoluționate ale persoanelor evacuate din casele naționalizate; estimarea numărului de persoane ce vor fi evacuate în 2014, pornind de la dispozițiile de retrocedare emise de primarul general și măsurile prevăzute de Consiliul General al MB pentru relocarea evacuaților.
 • Publicarea sumelor actualizate din fondul de locuințe al Municipiului București destinat persoanelor evacuate din casele naționalizate, fond constituit conform art.1 din OUG 74/2007.
 • Eliminarea piedicilor în depunerea dosarelor de cerere de locuință socială direct la Primăria Capitalei. În prezent, la depunerea cererilor, evacuații sunt redirecționați către primăriile de sector, refuzându-li-se dreptul de a intra pe listele de așteptare ale Primăriei Capitalei.
 • Trecerea în fondul locativ destinat chiriașilor evacuați a caselor și apartamentelor nefolosite permanent, aflate în proprietatea Primăriei Capitalei, printre care spații locative, dar și spații cu altă destinatie.
 • Soluționarea urgentă a cazurilor persoanelor deja evacuate, ce locuiesc fără baze legale, sfătuite de personalul primăriei să ocupe case goale pentru a li se întocmi contracte de închiriere ulterior.
 • Revizuirea dispozițiilor de retrocedări de imobile bazate pe acte, identități și semnături false, cât și în lipsa actelor doveditoare a dreptului de proprietate, a calității de moștenitor a fostului proprietar sau, după caz, a calității de asociat al persoanei juridice proprietare a imobilului preluat.

Cu stimă,

 

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire

www.fcdl.ro

[email protected]

0732394492

 

Puteți citi și:

Se pregătește Revoluția Evacuaților

Antropolog în Rahova-Uranus: “Cu cât oamenii din cartier trăiesc mai în suspans, cu atât se emancipează”

Parada femeilor evacuate. Când societatea civilă aruncă mănuşa politicienilor

Primăvara evacuaţilor

Lansarea Frontului pentru Dreptul la Locuire


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger