Protestele studențești continuã

1

Alianța Naționalã a Organizațiilor Studențești din România anunță cã va continua acțiunile de protest datorate modului în care Guvernul României și Ministerul Educației, Cercetãrii, Tineretului și Sportului trateazã educația și studenții. Propunerea Guvernului privind bugetul alocat educației denotã o lipsã majorã de responsabilitate  fațã de viitorul țãrii. ANOSR solicită acordarea a 6% din PIB pentru educație, conform Legii Educației! Creșterea nivelului de educație al populației și creșterea calitãții educației sunt cele mai sigure metode de dezvoltare ale unui stat, aducând beneficii sociale, economice și culturale României.

via Grupul pentru Acțiune Socialã

ANOSR solicită și adoptarea Statutului Studentului. Lipsa unui motiv pentru neadoptare și decizia de a întrerupe comunicarea cu reprezentanții studenților în urma acțiunilor de protest din 17 noiembrie denotã o lipsã totalã de considerație și respect fațã de rolul studenților în dezvoltarea educației și a societãții în general.

În acest sens, organizațiile membre ANOSR vor demarã consultãri în 16 centre universitare iar liderii organizațiilor se vor întâlni la sfârșitul sãptãmânii la Galați, pentru a discuta viitoarele forme de protest. Pânã acum, în noiembrie au fost organizate acțiuni de protest în București, Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Galați, Baia Mare, Alba Iulia, Suceava și Petroșani.

ANOSR salutã inițiativa studenților din Facultatea de Istorie și încurajeazã studenții din România sã revendice universitãțile, al cãror principal scop este acela de a rãspunde nevoilor lor de formare și dezvoltare. Încurajarea și manifestarea spiritului critic stau la baza construirii unei democrații reale, atât de necesare în România! De asemenea, sperãm cã aceste mișcãri vor reuși sã schimbe opinia vãdit rãspânditã în rândul guvernanților conform cãreia studenții sunt doar o masã de manevrã!

„Educația este cel mai important pilon al dezvoltãrii unei societãți. Atât timp cât decidenții nu o vor trata cu respect – în termeni de investiție și de drepturi ale tuturor participanților la educație – România va rãmâne blocatã în crizele prin care trece – economicã, socialã și politicã. Salutãm acțiunile studenților la Facultatea de Istorie! Sperãm cã un numãr cât mai mare de studenți sã se mobilizeze pe mai departe pentru a lupta pentru drepturile lor!” – Daniela Alexe, președinte ANOSR

Alianța Naționalã a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), în calitate de reprezentant legitim al studenților, se opune propunerilor Guvernului legate de proiectul privind bugetul României pentru anul 2012, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor (disponibil la adresa:<http://discuții.mfinante.ro/static/10/Mfp/proiect_buget2012/Buget_anii2010-2015Proiect.pdf> ) în care fondurile alocate educației nu respectã procentul de 6% din PIB!

În contextul în care educația este un bun public și un drept consitutional al fiecãrui cetãțean, procentul scãzut din PIB alocat educației reflectã modul superficial în care guvernanții investesc în viitorul acestei țãri. Astfel, în loc sã preluãm din exemplele de bunã practicã ale unor state precum Austria, Franța sau Norvegia care investesc, în timp de crizã, în creșterea nivelului de educare al populației, România propune investiții în administrația prezidențialã și servicii de informații. Mai rãu cã în bancurile copilãriei!

Considerãm cã o investiție corespunzatore în educație, în acord cu Legea Educației Naționale, este absolut necesarã scoaterii din impas a acestui domeniu și a țãrii, care ar beneficia enorm de pe urma creșterii nivelului de educare al populației și a calitãții procesului educațional.

Creșterea accesul la învãțãmânt superior este un obiectiv al României asumat inclusiv la nivel internațional. Însã, în contradicție cu acesta, deciziile Guvernului și investiția precarã în educație vor determina cã doar studenții care provin din familii cu situație financiarã bunã sã poatã parcurge un program de studii, calitatea educației sã scadã, rata de abandon la nivel de învãțãmânt superior sã creascã, un numãr din ce în ce mai mic de cadre didactice de calitate sã intre în sistem – efecte ce vor avea un impact distructiv asupra sistemului de educație deja inechitabil și greu accesibil, și asupra societãții în ansamblul ei.

Modul în care Guvernul trateazã educația reflectã nivelul de (i)responsabilitate al acestuia fațã de viitorul țãrii!

Felul în care Guvernul trateazã educația, iar MECTS trateazã studenții, se reflectã și în modul în care colaborarea și parteneriatul sunt stimulate, nevoile studenților pierzând tot mai mult din importanțã din cauza promisiunilor rãmase neîndeplinite: fixarea unui cadru de parteneriat cu studenții, a un responsabil din partea MECTS pentru ascultarea și soluționarea problemelor legate de dimensiunea socialã a educației, adoptarea Statutului Studentului.

ANOSR a avut întotdeauna o atitudine constructivã, apãrând drepturile studenților din România atât prin propuneri, discuții și dezbateri cât și prin acțiuni de manifestare publicã a problemelor pe care le întâmpinã, în spiritul democrației și a dreptului la libera exprimare. În acest context, atragem atenția asupra diferitelor forme de presiune sau sancționare a exprimãrii libere de opinie.

Mai mult, acuzãm practicile de constrângere a opiniei publice și regretãm opțiunea antipluralista și antidemocratica adoptatã de MECTS. Regretãm cã în loc sã vedem modele de demnitate și verticalitate în liderii sistemului de învãțãmânt, observãm la Ministerul Educației aplicarea de mãsuri vindicative, de sancționare a exprimãrii libere de opinie, și susținere a structurilor fãrã spirit critic la adresa instituției. Însã, într-o atmosferã specificã mai degrabã anilor comunismului, studenții își vor continua apãrarea drepturilor, rezistând presiunilor politice și financiare și sanctionandu-le public!

Prin urmare, ANOSR solicita MECTS sã ofere un rãspuns public numeroaselor noastre adrese prin care sesizam probleme ale studenților și sã trateze studenții ca parteneri, nu numai în declarații publice ci și în acțiuni concrete!

Solicitãm Guvernului României sã reevalueze importanta educației în stat și sã o coreleze cu investiția financiarã în domeniul educațional, care ar trebui sã fie în concordanțã cu o nivelul de prioritate al educației pentru România!

„Investiția în educație este absolut necesarã acum. Guvernul nu trebuie sã mai sacrifice generațiile tinere, ci trebuie sã arate mult mai multã responsabilitate pentru viitorul țãrii! ANOSR va continua sã apere drepturile studenților și sã sancționeze public lipsa de responsabilitate a conducãtorilor țãrii, indiferent de eventualele presiuni care, din pãcate, nu au încetat sã existe.” – Daniela Alexe – Președinte ANOSR

 

Puteti citi si:

Educatia se transforma intr-o marfa, universitatea in furnizor, iar studentii in clienti

Cum am ocupat aseara Facultatea de Istorie

O zi in Amfiteatrul Parvan. Studentii isi petrec a treia noapte in Facultatea de Istorie “ocupata”

Dupa 100 de ore la Istorie: Ocupati-va mintea!


Foto: Militia spirituala


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger