Protestele față de cărbune continuă în Bangladesh după uciderea a cel puțin patru protestatari

0

Locuitorii unui sat din Bangladesh au continuat, marți, protestele față de construcția a două termocentrale pe cărbune finanțate de China după ce poliția a deschis focul asupra participanților, omorând cel puțin patru persoane.

Potrivit poliției și martorilor oculari, câteva mii de săteni s-au adunat, luni, în localitatea de coastă Gandamara, de lângă Chittagong, pentru a protesta față de planul de a construi centralele. Construcția lor ar forța evacuarea a mii de oameni din casele lor din regiunea fertilă, precum și demolarea de temple și școli.

Poliția a recunoscut că au fost uciși patru oameni după interzicerea protestelor, dar protestatarii susțin că cel puțin cinci oameni au murit și patru sunt dați dispăruți. Aproximativ 100 de oameni, printre care 11 ofițeri de poliție, au fost răniți în confruntări.

Un reprezentant al poliției a anunțat că au fost deschise dosare pentru violențe unui număr de 3.200 de persoane, dintre care doar 57 sunt identificate. Abu Ahmed, împușcat în picior, a povestit că sătenii organizau proteste non-violente de câteva zile, după ce dezvoltatorul a început să cumpere pământ în regiune.

“Guvernul nu a dat atenție protestelor sătenilor, iar administrația regională tace de luni de zile. Asta a dus la un protest în masă care s-a transformat în cea mai rea tragedie în istoria uciderilor pentru cărbune”, a declarat Ahmed.

“Aceasta este cea mai mare pierdere de vieți la o manifestație anti-cărbune în Bangladesh din 2006. Este cea mai gravă din lume, după uciderea a șase persoane în Jharkland, India în 2011”, a declarat Ted Nace, editor la Coal Swarm, o enciclopedie open-source finanțată de Center for Media and Democracy.

Termocentralele vor costa 2,4 miliarde de dolari și vor avea o capacitate de 1.224 MW. Scopul lor este de a furniza energie pentru orașul Chittagong, un oraș industrial în creștere care se confruntă cu căderi de current frecvente.

Întrucât Bangladeshul are rezerve limitate de cărbune, este de așteptat ca termocentralele să importe tone de cărbune din Indonezia care de asemenea are de-a face cu proteste față de exploatarea cărbunelui pe măsură ce terenurile agricole și pădurile sunt distruse, iar comunitățile relocate pentru a face loc carierelor.

Planurile unei companii britanice de a construi una dintre cele mai mari mine de cărbune din lume în Phulbari, în nordul țării, au fost amânate timp de opt ani ca urmare a decesului a trei protestatari și rănirea altor 200 în timpul unei manifestații din 2008. Mina ar însemna relocarea a 50 de sate.

Potrivit autorităților din Bangladesh, doar 60% din oameni au acces la electricitate, iar cererea crește cu 7% pe an. Două treimi din electricitate provine din gaze, iar țara importă 3,5 milioane de tone de petrol pe an. Guvernul a anunțat că plănuiește să genereze peste 10.000 MW de electricitate din  cărbune până în 2021 și 20.000 MW până în 2030. Aproape jumătate din electricitate ar fi generată din cărbune importat.

Sursa: The Guardian

Foto: newmatilda.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger