Protestele din Ucraina continuă: baricadele din Piaţa Independenţei au fost ridicate din nou

0

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a cărui demisie este cerută insistent de protestatarii din Piaţa Independenţei din Kiev, va purta discuţii cu fostul preşedinte Leonid Kravchuk, liderul facţiunilor parlamentare şi cu liderii Bisericii asupra situaţiei în care se află Ucraina. Surse politice au declarat că şi liderii opoziţiei au fost invitaţi la discuţii, dar prezenţa lor încă nu a fost confirmată.

 

 

Vitaly Klitschko, lider al opoziţiei, a declarat, în cursul acestei săptămâni, că nu va sta la discuţii cu preşedintele, după ce protestatarii din piaţă au fost atacaţi de poliţie şi baricadele lor dărâmate, scrie agenţia de presă Reuters. Protestele din Piaţa Independenţei durează, deja, de trei săptămâni şi au fost declanşate de decizia preşedintelui Ianukovici de a întări colaborarea economică cu Rusia, în locul unei cooperări cu Uniunea Europeană. După ce baricadele protestatarilor au fost dărâmate în noaptea 10 – 11 decembrie, iar între poliţie şi protestatari s-au înregistrat violenţe, zeci de mii de oameni au venit, din nou, în Piaţa Independenţei din Kiev, ca să susţină demonstranţii şi să ceară demisia preşedintelui şi respectarea drepturilor democratice.

Baricadele din piaţă au fost reconstruite ieri, iar la acţiune au luat parte mii de oameni. Între timp, Uniunea Europeană joacă pe cartea creşterii mizei ajutorului financiar pentru Ucraina, dacă tratatul de cooperare economică va fi semnat cu spaţiul european, nu cu Rusia. Un înalt oficial al Ucrainei a plecat la Bruxelles, având misiunea de a obţine confirmarea unui ajutor financiar de miliarde de euro de la Uniunea Europeană în schimbul semnării acordului de cooperare. Oficialii UE au admis că vor susţine Ucraina pentru negocierea unui împrumut considerabil de la FMI, dar nu au oferit cifre exacte. Totuşi, premierul Ucrainei, Mykola Azarov, a fost citat de media spunând că ar fi cerut UE un ajutor de 20 de miliarde de euro, ca „monedă de schimb” pentru semnarea acordului de cooperare. Ucraina se află într-o situaţie economică extrem de dificilă, acum dublată de criza politică declanşată odată cu schimbarea de poziţie a preşedintelui ţării în privinţa acordului cu UE şi decizia de a merge pe mâna Rusiei.

Mai multe detalii puteţi citi aici.

 

Sursa şi foto: Reuters

 

Puteţi citi şi:

Kiev: Poliţia a înlăturat baricadele din Piaţa Independenţei. Ciocniri violente cu protestatarii

Kiev: Protestatarii au dărâmat statuia lui Lenin

Maidanul european. Prima zi la Kiev

Lecţii de la studenţii EuroMaidanului din Ucraina

Pericolele organizării unei parade gay în Ucraina


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger