Protestele continuă în Ucraina

0

Și astăzi protestele din capitala Ucrainei vor continua pentru a patra zi consecutiv, după ce duminică, circa 100.000 de oameni (50.000, după estimările poliției, citate de BBC News) au ieșit în stradă. Ei protestează în semn de nemulțumire față de refuzul guvernului de a semna un acord comercial și de cooperare cu Uniunea Europeană.

 

431313-ukraine-eu-demonstration

Oficialii de vârf ai UE au criticat Rusia pentru presiunea exercitată asupra Ucrainei, care ar fi determinat guvernul de la Kiev să refuze semnarea acordului.

Protestele împotriva deciziei guvernului continuă la Kiev, începând de duminică, atunci când cetățenii și-au montat corturile în centrul orașului, refuzând să părăsească strada, în ciuda avertismentelor poliției. Atmosfera, spun activiștii și jurnaliștii, prezenți, amintește de Revoluția Portocalie, când protestatarii au ieșit zilnic în stradă timp de două luni (2004-2005), ca urmare a unei campanii prezidențiale corupte și fraudate.

În prezent, cetățenii și activiștii ucraineni ies în stradă, cerând totodată și intrarea în grevă a studenților, în semn de protest față de refuzul guvernului de a semna acordul comercial și de colaborare cu UE. Deși numărul protestatarilor a scăzut de duminică, atunci când activiștii au estimat 100.000 de participanți, cei rămași cred că acțiunile lor îl vor determina pe președintele Viktor Yanukovych să se răzgândească. În cursul zilei de luni, în fața clădirii guvernulului au avut loc mai multe confruntări cu poliția, protestatarii încercând fără succes să pătrundă în incintă.

 

431320-ukraine-eu-demonstration

Yulia Tymoshenko, fostul prim-ministru și lideră a opoziției, se află în închisoare, unde continuă greva foamei. Protestatarii au cerut eliberarea ei, adresându-se chiar și unor politicieni importanți ai UE. Tymoshenko vrea să ajungă în Germania, unde poate beneficia de tratamente pentru dureri cronice de spate, iar UE a transmis oficialilor ucraineni că eliberarea ei este un element-cheie pentru semnarea acordului. Săptămâna trecută însă, Parlamentul de la Kiev a schimbat legislația care i-ar fi putut permite fostului premier să plece. 

O altă voce importantă a opoziției, campionul mondial la box Vitali Klitschko, a etichetat decizia guvernului drept ”rușinoasă”, îndemnând cetățenii să continue mișcările de stradă.

Președintele Yanukovych susține că termenii propuși de Uniunea Europeană erau ”umilitori” pentru țară: ajutoarele oferite de Uniune se ridicau la circa 610 milioane de euro, în vreme ce economia ucraineană ar avea nevoie de câteva miliarde de euro anual, pentru a se redresa și a ajunge la standardele UE.

Surse: BBC News, Rferl.org

Foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger