Protestele anti-ACTA au cuprins Europa

3

O mobilizare la nivel european, transmit agenţiile de ştiri internaţionale despre protestul anti-ACTA desfăşurat ieri pe continent. Reuters anunţă că zeci de mii de oameni au ieşit din case pentru a protesta împotriva acordului numit “anti-piraterie”, deoarece se tem că acest document, odată adoptat, va deveni un cadru legal pentru îngrădirea libertăţii informaţiei pe internet şi care va încuraja supravegherea acestui mediu de comunicare.

 

În oraşele Germaniei, peste 25.000 de oameni au înfruntat gerul aspru pentru a-şi exprima dezacordul faţă de ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). În Bulgaria, la Sofia, 4.000 de oameni au ieşit în stradă. Alte mii de oameni au protestat în Varşovia (Polonia), Praga (Cehia), în Slovacia, la Bucureşti, în Vilnius (Lituania), Paris (Franţa), Bruxelles (Belgia) şi Dublin (Irlanda), scrie agenţia de presă Reuters. Aceasta citează o româncă prezentă la protestul din Bucureşti, care spune: “Nu ne mai simţim în siguranţă”.

“Internetul era unul din puţinele locuri în care ne puteam manifesta liber” (Monica Ţepeluş, programator). Cifra dată de agenţia menţionată pentru protestul de la Bucureşti este de 300 de participanţi. Pentru Cluj, agenţia citează Agerpress, care spune că aici au fost 2.000 de oameni în stradă, pentru a protesta anti-ACTA. Printre bannere, s-a remarcat unul cu mesajul: „Jos labele de pe internet!”.

 

Berlin / foto: RT

 

Opoziţia faţă de ACTA este tot mai puternică în Europa de Est, în special şi se răspândeşte cu repeziciune. Protestatarii au comparat ACTA cu sistemul de „supraveghere” Big Brother din perioada fostelor regimuri comuniste. În Munchen, 16.000 de oameni au ieşit în stradă; aici, Thomas Pfeiffer, unul din liderii Partidului Verzilor, a declarat: „Nu este acceptabilă sacrificarea drepturilor libertăţii în favoarea drepturilor de autor!”. Ministerul de Externe al Germaniei a anunţat, vineri, că amână semnarea ACTA, Germania urmând să aştepte dezbaterea acordului în Parlamentul European pentru a vedea ce cale de acţiune să urmeze. În Sofia, protestatarii au fost mai cu seamă tineri, mulţi purtând măştile Guy Fawkes, devenite simbol al grupului Anonymous, dar şi al multor mişcări globale de protest. „Nu vrem ACTA. Avem legile noastre, nu avem nevoie de acte internaţionale”, a spus Yanko Petrov, un bulgar participant la protestul de sâmbătă de la Sofia.

 

Paris / foto: The Journal

 

Potrivit Reuters, protestatarii sunt în special îngrijoraţi că ratificarea ACTA ar aduce condamnări la închisoare pentru cei care descarcă filme şi muzică gratuit de pe internet. Totodată, există temerea că schimbul de materiale şi informaţie pe internet ar putea deveni o infracţiune şi că adoptarea ACTA va deschide calea spre supraveghere a acestui mediu. Polonezii au protestat din nou, şi ieri, în Varşovia, Wroclaw şi Poznan. În Paris, au fost cam o mie de oameni la protest, spun corespondenţii agenţiei de presă citate. „Demonstraţia este fără precedent, pentru că are loc în toată Europa în acelaşi timp”, a spus Jeremie Zimmermann, purtător de cuvânt al grupului pentru libertatea internetului “Quadrature du Net”. În Praga, 1.500 de oameni şi-au susţinut opinia anti-ACTA. Unii au purtat steaguri negre, de piraţi, cu craniul şi oasele încrucişate, alţii, măşti Guy Fawkes. Bannere cu lozinci anti-ACTA şi pentru libertatea internetului au fost peste tot. Şi în alte oraşe cehe au ieşit oameni pentru a protesta, dar în număr mai mic (câteva sute pe oraş). Cehia a îngheţat procesul de ratificare a ACTA, spunând că acordul trebuie analizat.

 

Sofia / foto: The Journal

 

Sofia / foto: The Journal

 

În Croaţia, proteste au avut loc în Zagreb, Split şi Rijeka, protestatarii cerând oprirea cenzurii pe internet. Grupul Anonymous a part pagina de internet a preşedintelui croat Ivo Josipovic, care s-a pronunţat în favoarea măsurilor pentru protecţia copyright-ului. Pagina nu a putut fi accesată mai multe ore, la fel ca şi pagina ZAMP, un serviciu dedicat protecţiei drepturilor compozitorilor şi pagina Institutului Muzicii Croate. Sute de slovaci au protestat în Bratislava şi peste o mie de oameni, în Budapesta. În Vilnius, protestatarii au manifestat în faţa clădirii guvernului. Ministrul lituanian al Justiţiei, Remigijus Simasius, a postat pe blogul său un material în care spune că unele dintre prevederile ACTA ar putea fi o ameninţare pentru libertatea internetului. „Nu ştiu de unde a răsărit acest acord şi cum a apărut, dar nu îmi place faptul că a fost semnat prin evitarea abilă a discuţiilor între Lituania şi Uniunea Europeană”, a mai scris ministrul.

 

Vilnius / foto: The Journal

 

Vilnius / foto: The Journal

 

Publicaţia The Journal a ilustrat ştirea despre protestele din Europa cu mai multe imagini, din câteva oraşe, amintind faptul că poziţia Comisiei Europene faţă de ACTA este că acest acord „nu va crea noi drepturi de proprietate intelectuală, ci le va reconfirma pe cele deja existente”. Site-ul postului TV Russia Today (RT) scrie că lumea tocmai a văzut o zi de protest fără precedent, numitorul comun fiind ACTA. „Sute de mii de oameni s-au adunat în zeci de oraşe de pe glob pentru a proteja ce a mai rămas din libertatea de exprimare pe internet”, scrie site-ul citat. În 200 de oraşe europene au avut loc proteste, al căror scop este, în primul rând, de a convinge parlamentele şi parlamentarii să nu ratifice controversatul acord. Potrivit RT, în Germania, cifra totală a protestatarilor se ridică la 100.000, cuprinzând oraşe precum Berlin, Munchen, Hanover, Hamburg sau Cologne. Pentru Paris, cifra RT este de sute de participanţi, iar pentru Sofia – 8.000 de oameni; televiziunea a remarcat unul din banner-ele purtate aici, care spunea: „ACTA la vista, baby!”.

 

Tallinn / foto: RT

 

Valetta / foto: RT

 

RT notează că şi în capitala Maltei, Valetta, a avut loc un protest „rezonabil de amplu”, cu peste 500 de oameni care au cerut ca ACTA să nu fie ratificat. În capitala Estoniei, Tallinn, 1.500 de oameni au protestat şi câteva sute li s-au alăturat în oraşul universitar Tartu. Până acum, aminteşte RT, ACTA a fost semnat de 31 de ţări de pe glob, dar nici unul dintre semnatari nu a ratificat, încă, acordul. Pentru a intra în vigoare, ACTA are nevoie să fie ratificat de cel puţin şase ţări, mai spune postul tv citat – mai jos, un material video al RT, de la protestele de ieri din Londra, Marea Britanie.

 

 

Surse: Reuters, The Journal, Russia Today

Foto: The Journal, Russia Today

Video: Russia Today

 


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger