Proteste timide pentru păduri, de Ziua Mediului

0

Deşi pe 7 iunie, când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mediului, a fost anunţat un marş pentru pădure la Bucureşti, care pe Facebook a strâns 3.700 de participanţi, la fântâna de la Universitate şi-au făcut apariţia puţin peste 200 de persoane. Protestatarii au avut de înfruntat ostilitatea jandarmilor, care le-au interzis să pornească în marş, invocând ilegalitatea manifestării, i-au legitimat pe unii din cei prezenţi şi amendat pe unii dintre activişti. La Cluj, câteva zeci de persoane au protestat paşnic în jurul unei drujbe imense construite de cetăţeni, iar la Sibiu cei aproape 100 de manifestanţi au încercat să transmită mesajul împotriva defrişărilor printre turiştii adunaţi la terase.

 

marina stefanFoto: Marina Ştefan

 

După marşul din 9 mai, când de Ziua Europei, mii de români au ieşit în stradă în zeci de oraşe din ţară şi din străinătate, relu, area îndemnului la mobilizare împotriva despăduririlor abuzive şi necontrolate nu s-a bucurat de prea mari ecouri în rândul societăţii civile. Cu toate acestea, forţele de ordine au dovedit ieri la Bucureşti că zelul poate fi invers proporţional cu numărul protestatarilor: jandarmii au blocat înaintarea oamenilor spre sediul Guvernului, i-au condus pe o parte dintre aceştia în dube şi au aplicat amenzi pentru participarea la o manifestaţie neautorizată. În cele din urmă, câţiva protestatari au reuşit să ajungă în Piaţa Victoriei, unde au dus mesajele pentru păduri şi împotriva mafiei.

 

greenpeaceFoto: Greenpeace România

liviu stefFoto: Liviu Ştef

liviustef1Foto: Liviu Ştef

andreea igniscaFoto: Andreea Ignişca

La Sibiu, Piața Mare era ocupată de o expoziție de mașini, așa că cei aproximativ 100 de protestatari s-au adunat pe pietonala Bălcescu și au mărșăluit de două ori printre terase și turiști, până în dreptul hotelului Împăratul Romanilor. „Protestul este orientat spre salvarea pădurilor, pentru stoparea defrișărilor ilegale, a despăduririi totale care se manifestă de mulți ani pe teritoriul țării, atât în păduri private, cât și în cele publice, sau chiar în arii protejate, rezervații și parcuri naturale, unele incluse în diverse programe UNESCO sau Natura2000,” i-a declarat Doru Apostol, unul dintre organizatorii marşului de la Sibiu, colegului nostru Radu Cernuta. După părerea lui Apostol, protestul pentru păduri are o miză mai largă, de care oamenii trebuie să fie conştienţi: „Încercăm să sensibilizăm opinia publică. Eu încerc să-i conving să facă conexiuni. Nu pot ieși aici pentru păduri fără să se intereseze de ce se întâmplă în Sebeș, sau la Pungești, sau la Roșia Montană șamd. Suntem atacați din toate părțile și trebuie să fim solidari.”

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto: Radu Cernuta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto: Radu Cernuta

 

Și, chiar dacă în burghezul Sibiu participarea la marș a fost, de data aceasta, relativ redusă, reacțiile oamenilor de pe stradă au fost pozitive. Scandările protestatarilor și-au găsit un ecou în public, am auzit ocazionale strigăte de aprobare și solidaritate și am văzut turiști care s-au oprit să discute cu ei pentru a înțelege protestul. Un moment de oarecare confuzie a avut loc atunci când doi tineri au desfășurat un banner cu un mesaj despre primul ministru Ponta. Organizatorii, care voiau să evite orice politizare a evenimentului, au intervenit și bannerul a fost înlăturat, iar tinerii au rămas în continuare la protest. La manifestație au participat și reprezentanți ai ONG-ului PrimaNatura din Alba Iulia.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto: Radu Cernuta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto: Radu Cernuta

Puteţi citi şi:

Alpinistul Alex Găvan şi organizaţia Agent Green au protestat la Romsilva

Greenpeace: Autorizarea fabricii de cherestea Schweighofer de la Reci continuă în mod nelegal

VIDEO O investigaţie străină arată cum Holzindustrie Schweighofer oferă bonusuri pentru lemn tăiat ilegal

Scandalul lemnului tăiat ilegal în România a ajuns în presa germană

Ecoruralis a făcut două studii de caz despre companiile care acaparează păduri în România

Cum se fură codrul? Radarul pădurilor, păcălit de cherestea fără acte, provenită din tăieri ilegale de pădure 

Cum se taie pădurile seculare. Afacerea lemnului din Parcul Naţional Retezat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger