Proteste la persoana întâi: Tinerii adormiți aruncă cu pietre. “We are fucking angry!”

24

Cine-s huliganii, cine-s nenorociții, cine a devastat centrul Bucureștiului? Aseară am nimerit în mijlocul luptelor de stradă, m-am ferit de bolovani, am înghițit o canistră de gaz lacrimogen, am fugit de jandarmi, era să fiu linșat de niște cetățeni. Și am descoperit cu stupoare răspunsul: sunt chiar “generația adormită”, tinerii apatici, ăia care o ard prin cluburi și salvează lumea cu un like. De data asta au salvat-o agitând pumnii spre jandarmi, ridicând baricade și aruncând bucăți de borduri.

 

de Vlad Ursulean

Sună ciudat, după ce auzim pe toate canalele că e vorba doar de niște huligani, ultrași, puși de dracu’ știe cine să strice frumusețe de protest pașnic. Primele lupte au fost provocate, într-adevăr, de un astfel de grup. Atunci jandarmii au intrat în ei și i-au împins spre Piața Unirii. Și s-a petrecut ceva bizar.

Pe la 9.30, o rumoare străbătea Piața Universității. Cică la Unirii e adevăratul scandal, acolo e pizdeala cu jandarmii. N-aveam nici un chef de asta, mi se părea un protest ultra-obosit și manipulat, dar ceva m-a împins spre locul ăla. Și nu eram singur.

O mulțime de grupulețe se desprind din masa strigătoare de Jos Băsescu, trec prin pasaj și se unesc într-un torent de oameni alimentat de pe toate străduțele Centrului Vechi. Pe la lupoaică nu mai putem trece, e un cordon de jandarmi. Un tip stă în fața lor și le strigă-n caschete: “Băi, eu nu ieșeam dacă aveam cu ce s-o hrănesc pe fiică-mea!” Ocolim pe străduțe, unde-i plin de polițiști locali foarte chill, și găsim o breșă abia pe la Hanul lui Manuc.

P1250355

“What the fuck?!”

Când ajung la Unirii rămân paralizat și mi se face pielea de găină. În mijlocul străzii sunt două focuri mari, în depărtare se ridică o coloană de fum, dinspre mcdonalds se aud bubuituri ca la bombardament și, oh, țipetele îngrozitoare…

O trupă de jandarmi costumați ca țestoasele ninja trec în fugă pe lângă mine. În stația lor strigă unul să intre în nuștiuce poziție de luptă în față la H&M… Băi, ești nebun? În București?! Văzusem prin Londra chestii din astea, dar aici? “What the fuck?!” urlă unul de pe trotuar, oglindindu-mi gândurile.

O rup la fugă în urma jandarmilor, trecem pe lângă al doilea foc, unde fac un mic ocol ca să dea niște pulane pe spate unora care traversau strada, apoi se unesc cu altă trupă și fac un rând pe toată strada în fața magazinului Unirea. Pornesc spre Tineretului bătând cu pulanele în scuturi. La ieșirea din pasaj îi întimpină pietrele. Niște băieți cu fulare pe față ies de după un bloc și bombardează.

Ei răspund cu două focuri de gaze lacrimogene și câteva artificii care aruncă scântei în toate părțile, feeric, ca la revelion. Deci astea erau bubuiturile, mă gândesc ușurat, dar nu apuc să duc gândul până la capăt că trebuie să mă bag pe după o mașină, să nu mă ia noul val de pietre.

P1250449

“We are fucking angry!”

Jandarmii se retrag. La o sută de metri de ei, în față la millenium bank, câțiva băieți devastează stația de autobuz. Sparg toate geamurile cu niște lemne groase. Dacă i-ai vedea pe stradă, mai că le-ai cere meditații la matematică. Ochelari, păr frumos pietănat, helănci vintage, haine de ieșit la terasă.

Fugăriții din toate colțurile pieței profită de retragerea jandarmilor și se strâng în intersecția de la mcdonalds. Gonesc cu pietre și ultima mașină de jandarmi, apoi izbucnesc în urale care țin minute-n șir. Arafat! Libertate! Jos nenorociții! Parcă sunt hipnotizați, se plimbă zâmbind, ca la revelion.

Sunt vreo 300 de oameni.Hipsteri, cocalari, roacheri dubioși, lumea pestriță pe care o vezi de obicei pe Lipscani. Ei sunt publicul țintă al companiilor, consumatorii ideali. Doar că acum nu mai consumă, ci distrug. “We are fucking angry!” strigă unul când mulțimea pornește înapoi spre Universitate, adunând provizii de pietre de pe jos.

P1250428

“Lasă pozele, ia o piatră!”

În mulțime intră și o ceată de squatteri de la clădirile din jur, ofticați că au mâncat bătaie de la jandarmi mergând liniștiți pe-o străduță. I-au văzut că-s țigani… Iar în prima linie sunt mult-huliții ultrași, vreo 10 oameni la prima vedere. Nu i-ai recunoaște după haine, că și eu am geacă neagră și fes pe cap și fularul tras pe nas să mă apăr de lacrimogene. Dar se vede că sunt mai organizați, știu cum se mișcă jandarmii, sunt singurii cu experiența confruntărilor.

La intersecția cu strada Colței dăm peste jandarmi. Tocmai se băteau cu unii și când au văzut mulțimea s-au retras în fața spitalului. Au făcut un cordon lung cât toată strada și ne întâmpină cu două canistre de gaz și niște artificii superbe. Băieții ripostează cu  pietre și se apucă să construiască baricade. Gardurile dintre benzile bulevardului se umplu, unul câte unul, cu un ciorchine de flăcăi care le hâțână până când cad, apoi le aruncă în baricade ca într-un baraj de castori.

P1250473

“Inculții ăștia au pus jandarmii pe noi!”

Cei mai din spate găsesc alte activități recreative. Un tip scrie cu șprei de vopsea neagră o LIBERTATE mare cât toată strada. O fată cu desagă “Hello Kitty” mai are puțin și izbucnește în plâns când îi spune prietenului “Ăsta nu pleacă, mă, orice-am face!” În spatele lor, un tip îmbrăcat elegant, cu o plăsuță în mână, ridică o piatră colțuroasă și o mângâie în pumn, îi cercetează textura, de parcă ar fi un obiect extraterestru. Câțiva băieți discută politică. “Ăștia n-au pic de cultură, mă, inculții ăștia au trimis jandarmii pe noi!” Arată fix ca studenții care au ocupat Facultatea de Istorie cu ceva timp în urmă. Cu toții călcăm pe un covor de flegme, la care contribuim cu sârg de fiecare dată când primim cadou gaze lacrimogene.

E ușor să spui că suporterii sunt de vină, dar protestatarii erau extrem de diverși. Și cei care agitau pancarte, și cei care aruncau pietre. La statuia de la Universitate era un grup de hipioți cu un carton pe care era desenată doar o inimă mare. La Rosetti era un grup de suporteri care spărgeau geamurile unei dacii MAI, iar la zece metri de ei stăteau hipsteri ochelariști anticapitaliști, care opreau mașinile și urlau “Unde mergeți?! Dați-vă jos și protestați!

Poate au fost cu toții provocați și manipulați. Dar pe străzi plutea furia lor, la fel de reală ca gazele lacrimogene. Furia pe corupți, pe incompetenți, pe sistemul care-și bate joc de ei și-i alungă din țară. Furia asta nu era falsificată. Și oamenii învățau cum să arunce gazul lacrimogen înapoi spre jandarmi cu naturalețea cu care au învățat să joace Farmville.

P1250535

“Băăi, tâmpiților, lăsați jurnaliștii!”

Înapoi la Colței, situația devine disperată. Protestatarii au rezistat la câteva asalturi, dar acum jandarmii se apropie și din partea cealaltă, dinspre Unirii. “O să ne prindă, bă, la mijloc, ca pe o pizdă!” strigă un tip desfigurat de deznădejde. Totul devine mai brutal. Se sparg panourile publicitare. Stația de autobuz de la Sf. Gheorghe e făcută varză. Cu bâte, cu pietre, cu fiare de pe jos. Unul s-a cățărat pe chioșcul de ziare și smulge o cameră de supraveghere, apoi o zdrobește în urale. Scandările devin mai radicale. “Să-i futem și pe ăștia de la antene, că fac milioane pe spatele nostru!

Brusc, un tip își dă seama că eu am o cameră în mână și alta pe cap și am filmat absolut tot. Se repede la mine și alții îl urmează. “Bueey, sunt jurnalist!” apuc să strig până să se proptească băieții în pieptul meu, îmbrânceli, unul sare la camera de pe cap, i-o smulg înapoi, îi dau un brânci, fac un salt în spate și apar alți oameni care mă apără – “Băăi, tâmpiților, lăsați jurnaliștii!

P1250528

“Să plângă mama? Să plângă mă-ta, băă!”

Le urez an nou fericit salvatorilor și o tulesc pe străduțe, ocolind jandarmii care tocmai înaintau lovind cu pulanele-n scuturi. E momentul perfect pentru o retragere, pentru că de data asta intră bine de tot în ei. Ministrul de Interne a făcut o celulă de criză, se trimit întăriri, trupele SPIR împânzesc centrul.

Vizavi de Cercul Militar, într-un gang de lângă pizza hut, stau ghemuiți pe asfalt zece tineri înconjurați de mascați. Nimeni nu mișcă, parcă-s zece pui congelați. Un mascat urlă la ei agitând pulanul: “În mine arunci cu pietre, mă? Să plângă mama?! Să plângă mă-ta, băă!” Atunci mă vede cu aparatul și se repede cu pulanul la mine. Îi bag în față o legitimație de presă și se mai înmoaie, lasă pulanul mai jos și-mi dă doar un brânci cu bicicletă cu tot.

P1250548

Gustave Le Bon în acțiune

Ajung într-un bar din centrul vechi, unde s-au strâns mai mulți jurnaliști să discute ce dracu’ s-a întâmplat. La masă cu noi stă și unul dintre cei descriși ca ultrași la TV. “A fost rupere, frate! Gustave Le Bon în acțiune!” Mai ia o gură de bere și adaugă zâmbind: “Oare cât costă reclama la detergent în prime time-ul revoluției?

La unu jumate noaptea plec spre casă. Bulevardul Brătianu e lună, romprestul lucrează de parcă sunt geloși pe SMURD, abia dacă-ți mai dai seama că s-a întâmplat ceva. Parcă a bătut vântul un pic mai tare.

Curvele sunt la post pe marginea bulevardelor și, trecând pe lângă ele, îmi amintesc amuzat de replica ce m-a scos din multe încurcături în noaptea asta: “Îmi fac doar datoria!

Îmi fac doar datoria.

 

Puteți citi și:

Foto Proteste la persoana întâi: Every Once in a While

FOTO Proteste la persoana întâi: Lacrimogenele în alb-negru

FOTO Proteste la persoana întâi: Piața Universității

Proteste la persoana întâi: Tinerii adormiți aruncă cu pietre. “We are fucking angry!”

Proteste la persoana întâi: Scrisoare din București

Noi, cetățenii simpli, ne asumăm răspunderea

Jandarmeria înşală România (Vă incit!, partea a doua)

Vă incit! (România, stat jandarmeresc)

Turmele de la Colţea

 

 24 de comentarii

 1. Asa au facut si in 90 cand au vrut sa-l dea jos pe Iliescu au tras in oameni si au zis ca au fost niste huligani si niste golani, dupa care a dat Ilici ordin sa se verse cutii de vopsea rosie peste petele de sange ca sa pacaleasca lumea sa musamalizeze crimele. dar adevarul este-ca si in 89 au fost oameni care au murit pentru tara. Si daca in 90 minerii erau arma puterii acuma sunt jandarmii. Fara mama, fara tara daca te prind pe strada : ca plimbi cainele, ca esti cu prietena, ca ai alta treaba… Du-te sa le zici la aia ca au jurat sa apere tara si Constitutia cere ca poporul sa fie aparat. Pai daca ii da Mitica ordin, care are 2 clase ca trenu si alea facute la fara sa invete, sa ia la bataie pe ma-sa si pe tasu sti ce zice” sa traiti” si daca comenteaza careva spune” sa inteleg ca aveti ceva impotriva” vocabular de lemn pentru oameni cu iq redus, ca daca il citeau pe dostoievski, pe kafka sau pe eminescu clar nu mai erau jandarmi. Ai sunt pitbuli cand le dai drumu rup tot, da nu e vina lor ca uniforma albastra le scade iq-ul e vina alor care ii baga la inaintare sa omoare oameni pe strada. Imagineaza-ti-l pe Bula…Bula ce vrei sa te faci cand o sa fii mare? Jandarm… De ce Bula? Ca sa iau la bataie lumea pe strada. Pai Bula si daca te bat oamenii pe tine ce o sa faci? O sa ma fac om

 2. Frumos povestit 🙂 Like 😀

  “Și oamenii învățau cum să arunce gazul lacrimogen înapoi spre jandarmi cu naturalețea cu care au învățat să joace Farmville.”
  Asta spune multe si despre ocupatiile generatiei PRO(st) si despre cam cat de adanc a ajuns sula-n coaste, de totusi au reactionat 🙂

 3. Pingback: FOTO Proteste la persoana întâi: | TOTB.ro - Think Outside the Box

 4. Pingback: Comunicat de presă: Suporteri cu idei, nu cu molotoave | TOTB.ro - Think Outside the Box

 5. Eu sunt de parere ca incet incet ne trezim dintr.un vis lung…dar urat.

  Probabil acum,pe langa SMURD,vom realiza cu blandete si alte nenorociri care se petrec de ani buni in tarisoara noastra,si cu ajutorul acestora se vor naste alte proteste,care(sper eu)ii vor face pana si pe jandarmai sau politisti locali,sau ce vreti voi in ceea ce priveste suguranta publica,sa lase scuturile jos si sa adune pietre,odata cu”noi” ceilalti.Cred ca ar fi un pas mic pt Romania,dar mare pentru Romani,

 6. Ma lasa rece cand vad cu cata superioritate tratezi restul lumii. Probabil te trezesti de dimineata, si cand te privesti in oglinda te vezi un pui de Zeus. Mai pune picioarele pe pamant, amice. In ’89, a murit lumea si pentru tine. Si de ce ? Sa ai tu acces la un aparat de fotografiat, la internet si libera exprimare, in asa fel incat sa ne numesti “roacheri” si sa ne iei peste picior ? Am 20 de ani, sunt un tanar din Hunedoara, am o viata normala intr-un trai decent. Si prin decent, ma refer la exact banii necesari sa traiesc de pe o zi pe alta. Si n-am de gand sa dansez “dansul pinguinului” in Piata Constitutiei, in timp ce Boc si Base’ rad cu lacrimi, ca ii doare in anus (Poate nici acolo). Daca ar fii sa primesc un glont, fie el de razboi sau de cauciuc, l-as primi. Dar sa stiu ca merita, ca tara asta se schimba. Dar nu l-as primi pentru tine.

 7. huooo tie si la toata presa si televiziunea de scandal care alimentati aceste violente !!! protestati frate da nu asa ! de ce sa platesc eu pentru distrugerile facute de cativa huligani ratati ! sa protesteze prin participarea la vot daca vor sa schimbe ceva !!!

 8. Pingback: Cine ridică primul piatra | TOTB.ro - Think Outside the Box

 9. Pingback: Proteste la persoana întâi: Tinerii adormiți aruncă cu pietre. “We are fucking angry!” | Romanian feelings | Scoop.it

 10. ce platesti mah ioane tu?prin faptul c-or sa-ti privatizeze hidroelectrica anul asta pe 300milioane euro,cand ea e evaluata la 3,5 miliarde euro,nu platesti? nu costa pasivitatea asta a ta?!? crezi ca rezolvi ceva cu 3 cearsafuri pe care scrie “jos basescu” si cu dansul pinguinului?think outside the box!

 11. eh, de la like la bolovani…n-au evoluat prea mult! nu cred ca ajuta la ceva devastarea asta, tot noi platim. daca ar plati ei, ar merita, da asa? frumos scris, insa!

 12. ei, adica Ei impotriva carora ne revoltam, nu ei care sparg; n-ar fi rau sa plateasca nici cei ce strica, sa invete pana nu e prea tarziu ca greselile se platesc – asa cum inca nu au aflat Ei …

 13. Pingback: Quo vadis, România? | Maximilian Russ. Universitäres Bloggistan.

 14. Am gasit un comentariu pe site-ul stirilor PROTV la clipul “Ei sunt romanii care nu au nimic de cerut Guvernului sau lui Basescu”.
  Comentariul este scris de o anume Maria, dupa cum urmeaza: “””In toata romania SANT ROMANI,care nu cer nimic Guvernului,avem incredere in Guvern si mai ales in d-ul Basescu el este SINGURUL OM,in acest moment care este credibil,patriot,curajos si cel mai import…ant SINGURUL CARE NU SE VINDE!Cei care sant in strada “in toata tara “sant pesedisti platiti,golani flamanzi si betivi care sparg magazine si fura,pensionarii militari si cei care au avut pensii mari si le-au taiat si…cam atat.”””
  Apoi ma uit la poza in care 10.000 de oameni sunt in strada numai in Bucuresti sa vada aprinderea unui brad de fier, dar cand trebuie sa se uneasca sa isi ceara drepturile, unii spera la o revolutie virtuala in fata calculatorului, altii nu vor sa isi piarda telenovelele.
  Si ne mai intrebam de ce doar cativa, stau si indura frigul in strada, strigand pentu toti, incercand, macar, sa schimbe ceva? De ce pe presedintele tarii il doare undeva de popor? Ne mai miram de ce el are impresia ca suntem doar 10.000 in toata tara care nu suntem multumiti, din 20 de milioane? Rusine!
  Cand se leaga cineva de noi ii dam in cap cu trecutul, cu Traian si Decebal, cu Stefan si Mihai Viteazul. Ne laudam cu oameni care s-au luptat pt tara asta acum sute de ani, si acum, stam pe canapea si criticam din fata televizorului pe cei care lupta pt noi acum. Ne mandrim cu trecutul, prezentul ne face de rusine si viitor nu mai avem daca nu schimbam ceva. Nu vedeti cati romani fug afara sa poata trai, nu sa se chinuie sa supravietuiasca? Romani, ati uitat ca aveti si drepturi nu numai obligatii?
  M-am simtit jignita cand un PDL-ist a spus ca suntem ciumpalaci, dar cand am vazut numarul mic de oameni iesiti in strada luni seara, mi-am dat seama ca asta suntem: niste ciumpalaci, pe care frigul, lenea, resemnarea si o doza mai mare de forte de ordine ne tin in casa cand guvernantii isi bat joc de noi si ne calca in picioare.
  Multumiri pt articol. Duminica seara, fiind la Universitate, am vrut sa trec prin pasaj spre Coltea sa vad ce se intampla. Nu am fost lasata, chiar daca eram o simpla femeie de 28 de ani cu un fular cu tricolorul. Probabil din cauza fularului am parut amenintatoare.

  Ma semnez “un protestatar”, care prin “sa fim pasnici” nu a inteles “sa nu mai fim deloc in zilele urmatoare, cum au inteles multi (dovada-luni seara mult mai putini in strada ca duminica).

 15. Boc, Igaș, generalii Jandarmieriei Române și comandanții Poliției de Miliție Române… își fac *doar* datoria… ^:^ :-)))) Nemaizicând de generalii SIE și SRI…

 16. Cine ii pune pe huligani sa iasa din casa la ora aia si pe frigul ala nu imi dau seama………, daca esti cu adevarat om stai in sanul familiei si lasa nebunii sa inghita gaze lacrimogene daca nu le mai ajunge ¨ciocolata si mari¨………

  • Poate voiau puţină adrenalină. Sunt tineri şi plini de energie, poate ăsta e modul în care şi-o descarcă. Huliganilor le place să se bată, iar jandarmii sunt plătiţi ca să se bată, deci nu văd care e problema atâta timp cât se bat doar între ei şi nu distug proprietate publică sau pivată.

   Poate că nu le place în sânul familiei sua la căldură. Sau poate că nici n-au familie. Nu e treaba ta să-i judeci.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger