Proteste la Câmpeni şi Albac pentru Roşia Montană. Comisia parlamentară, blocată o vreme la Câmpeni de protestatari

3

Comisia parlamentară specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană a fost ieri la Roşia şi Câmpeni, în cadrul programului de deplasări şi audieri; doar 13 parlamentari din comisie au luat parte la acţiune – potrivit ziuanews.ro, se pare că unii au ajuns de marţi seara în zonă, participând la un chef peste noapte (în “cartierul strămutaţilor”, adică locul unde RMGC a mutat oameni care şi-au vândut proprietăţile către companie), iar alţii miercuri dimineaţa, când programul zilei a început cu întârziere.

 

 

Parlamentarii au avut „program turistic” în prima parte a zilei, vizitând zona care ar urma să fie exploatată dacă proiectul minier al RMGC ar fi aprobat, dar şi galeria muzeu Cătălina – Monuleşti, unde „s-au blocat” luna aceasta angajaţi ai RMGC, ca reacţie la protestele masive de stradă din toată ţara şi din afara graniţelor ţării. Preşedintele comisiei, senatorul PSD Darius Vâlcov, a declarat, citat de agenţia de presă Mediafax, că „va fi o decizie foarte greu de luat pentru că, indiferent care va fi aceasta, vor exista supărări” de ambele părţi (opozanţi ai proiectului şi susţinători ai acestuia). În Roşia, în timpul vizitei comisiei, au fost manifestări de stradă pro-proiect, dar surse locale au relatat că unii dintre cei prezenţi ar fi fost aduşi, cu autobuze, din alte comune învecinate (conform chiar declaraţiilor acestora) şi li s-ar fi dat bere, drept recompensă. Doi turişti germani au fost bruscaţi de “mineri”, potrivit realitatea. net şi au fost scoşi din mulţime de jandarmi.

La Câmpeni, protestele au fost anti-proiect şi cel puţin o mie de oameni au blocat, seara, ieşirea parlamentarilor din restaurantul unde aveau loc discuţiile. La întâlnirea de aici au participat reprezentanţi ai unor ONG-uri care se opun proiectului minier, ai unor societăţi comerciale din zonă, reprezentanţi ai comunităţii, precum medici, un preot şi un notar public, dar şi ai unor asociaţii profesionale şi ai crescătorilor de animale, a relatat Mediafax. Parlamentarii au părăsit restaurantul cu ajutorul jandarmilor. În cursul zilei de ieri, şi moţii din Albac au protestat împotriva proiectului minier al RMGC de la Roşia Montană – unii dintre ei au venit călare la protest (foto 1,mai jos). Comisia parlamentară va continua audierile la Bucureşti. Vizita parlamentarilor la Roşia a fost calificată de mai multe voci, inclusiv din mediul politic, drept „un circ de doi bani”. Asociaţia Alburnus Maior, lider al rezistenţei din Roşia Montană, a refuzat să discute cu parlamentarii din comisie, dar le-a trimis toată documentaţia necesară pentru informare şi pentru argumentarea opoziţiei faţă de proiect.

 

stire 26 sept campeni 4

 

stire 26 sept campeni 2

 

stire 26 sept campeni 3

 

 

Surse: Mediafax, Gandul, Alba News, Ziua News, Starea Natiunii

Foto: Cristi Vîrciu

Video: Facebook


3 comentarii

  1. Pingback: unitisalvam – Uniti Salvam

  2. Pingback: După o lună în stradă, protestul pentru Roșia Montană e o stare de spirit | Radio GRADO

  3. Pingback: 1 – Uniti Salvam

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger