Proteste împotriva unui festival chinezesc la care se consumă carne de câine

0

Un festival care marchează solstiţiul de vară în China a fost ţinta protestelor activiştilor pentru drepturile animalelor, la sfârşitul săptămânii trecute. Motivul este simplu: pe lângă petreceri şi consum de alcool, festivalul implică şi consum de carne de câine, o “tradiţie” pornită în anii 1990. Această “tradiţie” duce la uciderea brutală a zeci de mii de câini anual, scrie site-ul Inhabitat.

 

 

Anul trecut, cel puţin 10.000 de câini au fost ucişi pentru împlinirea acestei “tradiţii” festive, astfel că, anul acesta, iubitorii animalelor de peste tot din lume solicită să se pună capăt acestei practici crude, inumane, cu atât mai mult cu cât, se pare, câinii ucişi pentru festival sunt luaţi pur şi simplu de pe străzi sau răpiţi de la casele lor. Festivalul este denumit “Yulin Summer Solstice Dog Meat Festival” şi are loc anual începând cu 21 iunie, în regiunea autonomă Guangxi Zhuang. Localnicii zonei sunt, de secole, consumatori de carne de câine, dar cei care merg la festival consideră că a mânca acest tip de carne pe durata solstiţiului de vară este extrem de important, deoarece le va aduce “noroc şi sănătate”. Activiştii au protestat şi în anii trecuţi la adresa festivalului, iar în alte părţi ale Chinei festivaluri similare (care implicau consum de carne de câine) au fost interzise.

Organizatorii festivalului susţin că patrupedele sacrificate în cadrul evenimentului sunt crescute special pentru acest lucru şi că niciun câine nu este răpit, dar activişti pentru drepturile animalelor, între care şi avocatul chinez An Xiang, spun că acest lucru nu este adevărat şi că, în fapt, câinii sunt răpiţi sau luaţi de pe străzi. În plus, ei nu sunt ţinuţi în carantină înainte de sacrificare, ceea ce ridică serioase riscuri de îmbolnăvire a consumatorilor cu diverse boli (alimentare sau chiar rabie). Din toate aceste motive, tot mai mulţi oameni solicită stoparea acestei practici. Însă susţinătorii festivalului spun că este dreptul lor de a consuma carne de câine, ca parte din tradiţia chineză, iar unii afirmă că nu este nicio diferenţă între a consuma carne de câine (şi a ucide câini pentru asta) şi a consuma carne de porc (şi a sacrifica porci pentru asta). Oficialii regiunii au mers până-ntr-acolo încât au emis o declaraţie care susţine că festivalul, de fapt, nu există, ci există anumite adunări ale unor grupuri în care, întâmplător, se consumă şi carne de câine.

 

Surse şi foto: Inhabitat, Time, Discovery

 

Puteţi citi şi:

Sfinxul fals construit în China a pus Egiptul pe jar. “Clona” va fi demolată

Chinezii care mănâncă animale din specii ocrotite de lege pot face până la 10 ani de închisoare

Tigri torturați și uciși pentru amuzamentul unor oficiali și afaceriști chinezi


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger