Proteste ale activiştilor de mediu în Grecia, împotriva deschiderii unei mine de aur

0

Zeci de persoane mascate au lansat un atac asupra unei viitoare exploatări aurifere din nordul Greciei, anunţă BBC, citând surse oficiale greceşti. În atac au fost folosite bombe cu benzină şi au fost incendiate utilaje, vehicule şi containere, a declarat poliţia greacă pentru agenţia Associated Press.

 

 

Protestele au loc pe fondul intenţiei autorităţilor de a permite deschiderea unei exploatări de aur – Hellas Gold – în 2015, care promite crearea multor locuri de muncă, în contextul recesiunii cu care se confruntă regiunea Halkidiki (ca şi întreaga Grecie, de altfel). Activiştii de mediu au protestat vehement împotriva deschiderii exploatării, arătând că va dăuna irecuperabil mediului înconjurător. Oamenii din zonă au încercat încă din 2011 să oprească proiectul, de când guvernul grec a permis companiei Hellenic Gold, parte a companiei canadiene Eldorado Gold, să înceapă săpăturile în regiune. În luna ianuarie, sute de greci au luat cu asalt străzile capitalei Atena pentru a protesta împotriva deschiderii minei. Duminică noaptea, un grup de 50 de persoane au atacat complexul de la Skouries, unde se află utilaje destinate exploatării. Incendiul a cuprins maşini, camioane şi containere folosite ca birouri. Se pare că şi un paznic de la complex a fost rănit în atac. Poliţia a arestat 27 de persoane, dar le-a eliberat la scurt timp după arestare.

Regiunea Halkidiki are istoric în exploatarea auriferă şi a altor minerale, fiind un punct tensionat în dezbaterile dintre cetăţenii locuitori ai zonei şi politicieni. Şefii companiei canadiene susţin că proiectul va aduce „5.000 de locuri de muncă” în Grecia, în mod direct şi indirect. Iar autorităţile spun că acest lucru va ajuta lupta împotriva şomajului care a paralizat regiunea. „Nimeni nu se îndoieşte că nordul Greciei este o sursă de bogăţie minerală, cu o valoare totală a metalelor ce se găsesc aici depăşind 20 de miliarde de euro”, a argumentat Asimakis Papageorgiou, ministrul Mediului şi Energiei din Grecia, într-o recentă dezbatere parlamentată privind exact deschiderea operaţiunilor miniere din Halkidiki. „Nu mai putem accepta ca aceste resurse să fie neexploatate sau abia exploatate”, a mai spus el.

Activiştii de mediu şi localnicii se opun cu toate puterile proiectului, arătând că acesta va distruge pădurile din zonă, va contamina pânza de apă freatică şi va polua aerul cu chimicale precum plumb, mercur şi arsenic. De asemenea, operaţiunea va alunga turiştii şi va dăuna agriculturii şi activităţilor de pescuit din regiune. Anul trecut, localnicii au demarat procedurile legale necesare pentru oprirea proiecului, însă autoritatea administrativă supremă a decis în favoarea companiei Eldorado, motivându-şi decizia prin rata ridicată a şomajului din Halkidiki şi susţinând că nu ar exista riscurile de mediu prezentate de activişti şi localnici.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger